Nastupující šéf TOP 09 Kalousek: Musíme zabránit oligarchizaci společnosti

Miroslav Kalousek na sněmu strany

Miroslav Kalousek na sněmu strany Zdroj: CTK

Česká republika podle Miroslava Kalouska, který se dnes stal předsedou opoziční TOP 09, čelí bezprecedentnímu útoku na svobodnou společnost. Je podle něj třeba zabránit oligarchizaci společnosti a vládě "jediného osvíceného generálního ředitele" obklopeného polistopadovými rozvědčíky, tedy vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

V padesátiminutovém kandidátském projevu k delegátům sněmu v pražském hotelu Don Giovanni také varoval před rostoucími imperiálními ambicemi Moskvy. Pomoci podle něj může aktivní přístup a směřování země k „tvrdému jádru EU“. Opět zdůraznil, že kvůli zachování demokratického hřiště bude spolupracovat se všemi, kdo mají stejný cíl, tedy i demokratickou levicí.

Uvedl také, že migrační vlna není fatální hrozbou, jak si někteří myslí, varoval před hysterií. „Odmítněme xenofobní, rasistické a nesnášenlivé postoje, kterým se, bohužel, staví do čela prezident republiky,“ řekl. Česká republikka by podle něj neměla zůstat stranou boje proti takzvanému Islámskému státu. „Evropa je mnohem silnější, než si myslí antievropané,“ konstatoval.

„Rizikem je vlastní lhostejnost,“ vypočítal Kalousek hrozby, které podle něj bezprostředně ohrožují rozvoj demokracie v Česku. Stát podle něj v poslední době ztratil hodně z kreditu, který získal po roce 1989. Svobodná společnost už podle něj je terčem útoku a společnost by to neměla přehlížet. Jako příklad uvedl práci médií vlastněných Babišem. Přirovnal to k situaci, kdy ignorováním poryvů větru člověk přehlédne blížící se bouři.

Minimální zásahy do ekonomiky

Vizí TOP 09 je přitom stát, který občany neřídí, ale chrání je a podporuje je, konstatoval Kalousek. Stát by podle něj měl minimálně zasahovat do ekonomiky. Vyslovil se pro silnou a akceschopnou Evropu, Česká republika by se podle něj měla zařadit mezi silné členy a nespokojovat se s cestou těch pomalejších. „Čím méně Evropské unie, tím více Moskvy, čím více Moskvy, tím více Zemanů a Babišů a čím více Zemanů a Babišů, tím méně opravdové demokracie,“ uvedl.

Voličům chce v blížících se volbách nabídnout kapitalismus pro střední třídy, který se osvědčil v mnoha západních zemích. Přitom zdůraznil potřebu sociálního akcentu a uvedl, že v této oblasti by se chtěl vyvarovat chyb, které dříve učinil. „Musíme se vyvarovat chyb, které jsem dělal. Musíme být více empatičtí vůči lidem obávajícím se o svůj sociální standard,“ uvedl s odkazem například na handicapované. Stát podle něj ale nesmí být rovnostářský jako v současném systému penzí.

Kalousek byl dnes zvolen novým předsedou TOP 09. V tajné volbě získal hlasy 148 delegátů sněmu, celkem bylo vydáno 171 hlasovacích lístků. Kalousek byl jediným kandidátem na nového lídra strany. Nahradí Karla Schwarzenberga, který se rozhodl odstoupit kvůli vysokému věku a zdraví. Schwarzenberg Kalouska doporučil jako svého nástupce.

Kalousek delegátům poděkoval za silný mandát. „Jak silný je, tak silný je to závazek a tak silná je to odpovědnost,“ uvedl. Současně poděkoval Schwarzenbergovi, který se stal čestným předsedou TOP 09. „Pro nás vždy bude nezpochybnitelnou mravní autoritou,“ konstatoval. Oba politici dostali za velkého potlesku kytice.

Schwarzenberg po zvolení Kalouska podotkl, že na rozdíl od jiných končících předsedů on chce se stranou dál spolupracovat. „S radostí jsem předal Mirku Kalouskovi předsednictví strany. Doufám, že tím nastolíme novou tradici v české politice, že bývalý předseda není zlostný dědek, který pronásleduje a mstí se na těch, kteří převzali stranu po něm,“ prohlásil.

Expert na zahraniční politiku

Úlohou Schwarzenberga, který je od soboty čestným předsedou, je například zabývat se zahraniční politikou. Dnes zopakoval, že pokud mu to zdraví umožní bude se podílet na volebních kampaních TOP 09 pro krajské a senátní volby. Nevyloučil ani kandidaturu do Sněmovny v roce 2017. V minulosti mluvil o tom, že by chtěl vést pražskou kandidátku strany.

Sněm TOP 09 zvolil podle očekávání řadovými místopředsedy poslance Leoše Hegera, Markétu Adamovou, Helenu Langšádlovou a Jitku Chalánkovou, a to hned v prvním kole volby. Statutárním zástupcem nového šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska bude dosavadní místopředseda strany Marek Ženíšek.

Kalousek po skončení stranických voleb oznámil, že už nebude šéfem sněmovního klubu strany. Nově ve vedení TOP 09 po dnešku zasednou Adamová a Chalánková. Heger získal na sněmu největší podporu, 96,5 procenta.

Více žen a mladší tým

Výsledky hlasování odpovídají tomu, co před sněmem vyslovil Kalousek a nyní už čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Přáli si větší zastoupení žen ve vedení a „omlazení týmu“. Nové tváře představují vedle Adamové a Chalánkové zejména řadoví členové předsednictva.

Celkem má předsednictvo TOP 09 11 členů. Řadovými členy sněm zvolil pět mužů - Jiřího Skalického (142 hlasů), Lukáše Otyse (132 hlasů), Herberta Paveru (102), Tomáše Tesaře (101) a Zdeňka Bezecného (97 hlasů). Hlasovacích lístků odevzdali delegáti v této volbě 166. Heger získal ve volbě ze 172 odevzdaných hlasů 167, druhá Adamová 145, Langšádlová 136 a Chalánková 135.

Ženíšek jako první místopředseda vidí svou roli jako partner předsedy, nechce být jeho alternativou. V kandidátském projevu uvedl, že chce naslouchat tomu, co se odehrává v krajích, navštěvovat regiony. Zdůraznil, že TOP 09 se musí před blížícími se volbami zaměřit na prvovoliče.

Miroslav Kalousek (54)
17. prosince 1960 - narodil se v Táboře.
1984 - Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, ve stejném roce vstoupil do Československé strany lidové (předchůdkyně KDU-ČSL).
1984 - Absolvoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, ve stejném roce vstoupil do Československé strany lidové (předchůdkyně KDU-ČSL).
Leden 1993 - Stal se ekonomickým náměstkem ministra obrany, ve funkci vydržel do ledna 1998. Kalouskovo působení na ministerstvu, kde zodpovídal za rozpočet a akvizice, dodnes zmiňují jeho kritici.
20. června 1998 - za lidovce byl poprvé zvolen poslancem, členem Sněmovny je dodnes (s výjimkou přestávky mezi srpnem a říjnem 2013 po rozpuštění horní komory); od roku 2010 kandidoval za TOP 09, naposledy byl zvolen v říjnu 2013.
26. května 1999 - byl zvolen místopředsedou KDU-ČSL, ve funkci zůstal do dubna 2001.
17. července 2002 - stal se předsedou vlivného rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny, rezignoval v březnu 2005 kvůli kauze kolem bytu jeho tehdejší manželky. Později působil ve stejném výboru jako místopředseda.
Listopad 2002 - byl zvolen zastupitelem města Bechyně, v zastupitelstvu působil dvě funkční období do roku 2010.
8. listopadu 2003 - byl zvolen předsedou KDU-ČSL. Na předsednickou funkci rezignoval v srpnu 2006 poté, co se ve straně zvedla vlna odporu proti jeho rozhovorům s ČSSD o vládě, která by se musela opírat o komunisty.
Srpen až září 2006 - krátce působil jako šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL.
9. ledna 2007 - Byl poprvé jmenován ministrem financí, a to v koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS). Ve funkci skončil spolu s celým kabinetem v květnu 2009.
Červen 2009 - opustil řady KDU-ČSL a stál u zrodu nové politické strany TOP 09. V listopadu 2009 byl zvolen jejím prvním místopředsedou.
13. července 2010 - byl podruhé jmenován ministrem financí, tentokrát v koaličním kabinetu Petra Nečase (ODS). Také v tomto případě ve funkci skončil s celou vládou, a to v červenci 2013.
Únor 2012 - po 28 letech manželství se rozvedl s manželkou Radkou, s níž má dvě děti.
27. listopadu 2013 - byl zvolen předsedou poslaneckého klubu TOP 09, ve funkci nahradil Petra Gazdíka. Předtím se neúspěšně ucházel o funkci místopředsedy Sněmovny.
29. listopadu 2015 - sněm podle očekávání zvolil Kalouska předsedou TOP 09. V čele strany nahradil Karla Schwarzenberga, který se stal čestným předsedou TOP 09.

Marek Ženíšek: Boj s Babišem je důležitý. Musíme ale myslet i na program