Odcházející Schwarzenberg: Ze Zemanova postoje k uprchlíkům jsem zhnusen

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Odstupující předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je zhnusen z postoje prezidenta Miloše Zemana k uprchlíkům. Novinářům to dnes řekl po svém projevu na volebním sněmu. Schwarzenberg kritizoval prezidenta za to, že vystupuje s lidmi, kteří podle něj pokračují v práci protektorátního ministra školství a propagandy Emanuela Moravce.

Dělá to strašně, jsem z toho zhnusen,“ komentoval Schwarzenberg výroky prezidenta o uprchlících. Dodal, že je strašné, když hlava státu vystupuje na jednom pódiu s lidmi, kteří se dovolávají nikoliv na odkaz Tomáše Garrigue Masaryka, ale „pokračují v práci Emanuela Moravce“. Moravec byl za 2. světové války ministrem školství a propagandy a aktivně spolupracoval s nacistickým režimem.

Podle Schwarzenberga je migrační krize nekrvavou válkou, s níž se musí současné generace vypořádat stejně, jako se starší generaci museli vyrovnat s nacismem a komunismem. Ve svém projevu zdůraznil, že uprchlíci utíkají před vrahy, a je proto nutné jim pomoct.

V té souvislosti ocenil i práci českých dobrovolníků, kteří pomáhají uprchlíkům na hranicích Srbska, Maďarska, Chorvatska nebo Slovinska. „Zachraňují čest našeho státu, která je některými výroky pokálená,“ prohlásil bývalý šéf české diplomacie.

Miroslav Kalousek, který v neděli v čele opoziční TOP 09 Schwarzenberga vystřídá, chce v řešení migrační krize spolupracovat i s demokratickou levicí, tedy vládními sociálními demokraty.

Předání vedení

Opoziční TOP 09 se na stranickém sněmu v pražském hotelu Don Giovanni s dosavadním předsedou loučí, vedení předá svému statutárnímu zástupci Miroslavu Kalouskovi. Pozvání na sněm přijala více než desítka velvyslanců, další ambasády zastoupili níže postavení diplomaté. Zanedlouho osmasedmdesátiletého exministra zahraničí, který se stal symbolem TOP 09, delegáti sněmu zvolí čestným předsedou strany.

Mezi hosty zasedl vedle neobvykle vysokého počtu diplomatů také předseda opoziční ODS Petr Fiala, předseda partnerské STAN Petr Gazdík a také vicepremiér vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Všichni tři ocenili spolupráci s TOP 09.

Fiala zdůraznil, že ODS a TOP 09 jsou přirozenými partnery. Kromě programové blízkosti je prý spojuje boj proti rozpínání státu a víra v tradiční politické strany. Fiala ocenil také odcházejícího Schwarzenberga, s nímž jako ministr školství zasedal v koaliční vládě premiéra Petra Nečase (ODS). „Jeho slovo vždy platí a svou pozici hájí čestně, s nadhledem a humorem. Je dobře, že neodchází úplně,“ řekl Fiala.

Předseda KDU-ČSL Bělobrádek delegátům řekl, že i přes kritiku, kterou TOP 09 míří na vládu, jsou si strany blízké. Dokládá to například spolupráce v Evropském parlamentu. Lidovci podle Bělobrádka s TOP 09 sdílí starost o svobodu a demokracii. Dodal, že ani KDU-ČSL nebaví chaos ve Sněmovně a je pro dodržování parlamentních procedur.

Předseda STAN Gazdík věří, že ačkoliv strany v krajských volbách nebudou spolupracovat, nestanou se z nich soupeři. Také on ve svém projevu ocenil Schwarzenberga.

Babiš je falešný mesiáš

Už v úvodních slovech hostitelů z řad pražské TOP 09 zazněl akcent, který se zřejmě potáhne celým jednáním. Starostka Prahy 3 Vladislava Hujová vyzvala delegáty, aby TOP 09 učinili stabilní stranou, která bude v současné nejisté době schopna čelit situaci, kdy se prezident (Miloš Zeman) neštítí šířit strach a nenávist. Šéfa vládního hnutí ANO Andreje Babiše pak označila za falešného mesiáše.

Další pozdravy pak proběhly formou videovzkazů, nebo je četli členové TOP 09. Po projevech následovalo krátké video, které připomnělo šest let Schwarzenberga v čele strany. Sněm začal tradičně v 9:09 zvukem loveckých fanfár a zpěvem hymny, Schwarzenberg přišel mezi delegáty o několik minut později.

Schwarzenberg: Migrační krize je generační výzva ČR i EU
Před Českou republikou, Evropou i TOP 09 stojí podle končícího šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga generační výzva, a to obstát v době migrační krize. Loučící se předseda TOP 09 ji přirovnal k tomu, jak se předchozí generace musely vyrovnat s nacismem a dobou komunistické vlády. V dnešním projevu na volební sněmu zdůraznil, že je třeba být k uprchlíkům přátelský a vstřícný, protože stát se uprchlíkem může každý. Konstatoval, že 25 let, které uplynuly od roku 1989, bylo „zlatých“. Tato doba však skončila.
Za velkého aplausu vestoje Schwarzenberg slíbil, že bude se stranou dále spolupracovat a požádal o podporu pro svého nástupce Miroslava Kalouska. „Bylo mi mezi vámi vždy dobře. Málokdy jsem viděl tak velkou loajalitu jako v naší straně,“ uvedl s tím, že TOP 09 prošla vítězstvím i krušnějšími časy. Nyní se podle něj musí s úsměvem postavit nové výzvě. „Nejdůležitější je nebát se,“ uvedl s odkazem na slova prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Podotkl přitom, že spousta politiků káže strach a nenávist.
Stejnou radu by dal i Kalouskovi, který je podle jeho slov „ostříleným kozákem“ prověřeným dvaceti lety střetů v politice. Již dříve uvedl, že TOP 09 projede omlazením a ve vedení zřejmě přibude žen. Nikoho kromě Kalouska ale před delegáty jako svého kandidáta do předsednictva nejmenoval.
Schwarzenberg v projevu několikrát zopakoval, že před TOP 09 stojí „tuhé časy“. Voliči ale podle něj ocení stranu, která stojí pevně ve svých kramflecích, bojuje za svobodu, právo a demokracii. „V kritických dobách chtějí voliči stranu, která neváhá, která není jako třtina ve větru, nýbrž stojí na svých zásadách a nabízí řešení, i když to někdy znamená nepříjemnou politiku šetření,“ uvedl.
Novinářům Schwarzenberg řekl, že pro něj nebylo rozhodování o odchodu z čela TOP 09 těžké. Zůstane expertem na zahraniční politiku, a nebude mít odpovědnost předsedy.