Návrat ztraceného syna - Pavel Bém je opět členem ODS

Pavel Bém na vrcholu nejvyšší hory světa

Pavel Bém na vrcholu nejvyšší hory světa Zdroj: ctk

Když se někdejší odborník na protidrogovou problematiku a starosta Prahy 6 za ODS Pavel Bém stal 28. listopadu 2002 novým pražským primátorem, považovala to veřejnost za dobré znamení. Před devětatřicetiletým Bémem, který jako lékař získal slušné renomé, tehdy stál náročný úkol, dát do pořádku město poničené katastrofálními povodněmi. Obnova dopravy nebo postižených čtvrtí se sice podařila, osmileté působení Pavla Béma v čele magistrátu ale dnes vyvolává rozpaky.
Podrobnosti většiny kauz, spojovaných s Bémem, ale vypluly na povrch až poté, co na podzim 2010 magistrát opustil a začal působit jako řadový poslanec. O čtyři roky dříve, po prvním volebním období v čele magistrátu, přitom Bémova politická hvězda stoupala. Komunální volby v říjnu 2006 jím vedená ODS v hlavním městě drtivě vyhrála a ovládla magistrát sama. Do té doby koaliční sociální demokraté ale přesto obsadili řadu míst například v městských firmách.
Spíše než na opravu zatopeného metra nebo revitalizaci těžce zasaženého Karlína si totiž lidé v souvislosti s Bémem vybaví podezřelé obchody, údajně nevýhodné smlouvy nebo nepovedený projekt opencard. Bývalý primátor ale kritiku odráží a odmítá, že by na rozhodování hlavního města v jeho éře měli vliv lobbisté.
V souvislosti s Bémem se objevuje zejména jméno podnikatele Romana Janouška, podle exprimátora pouze "kamaráda, se kterým hraje tenis".
Odposlechy z roku 2007 ale naznačují, že Janoušek měl na rozhodování magistrátu pod vedením Pavla Béma výrazný vliv. Podle odposlechů Bémovi zařizoval například také zahraniční cesty, schůzky s politiky či nákupy. Bém, který se v květnu 2010 dostal do Poslanecké sněmovny, na zveřejnění přepisů reagoval žádostí o pozastavení členství v ODS a již více než půl roku působí jako nezařazený poslanec.
10
Fotogalerie
Hlavním heslem nedávného listopadového kongresu ODS byla nutnost získat zpět důvěru voličů. První krok, alespoň z personálního hlediska, udělala ODS dnes - přijala zpátky do strany exprimátora a poslance Pavla Béma. Rozhodla o tom rada místního sdružení Bubeneč-Dejvice v Praze 6. Například místopředseda ODS Jiří Pospíšil ale s rozhodnutím o znovupřijetí Béma nesouhlasí, podle něj poškodí celou stranu.

„Nemám žádné politické ambice, ale budu ve sněmovně hájit ideologický a politický program, kvůli kterému ODS vlastně vznikla. Budu podporovat pravicový program vlády,“ sdělil ČTK Bém. ODS je podle něj po prohře v krajských, senátních a prezidentských volbách v nejsložitější situaci od svého vzniku. Kauzu loni zveřejněných odposlechů označil za plácnutí do vody.

Bém loni požádal o přerušení členství kvůli kauze zveřejněných telefonátů s lobbistou Romanem Janouškem, z nichž vyplývalo, že Janoušek měl na rozhodování hlavního města významný vliv.

„Přerušení členství Pavla Béma v ODS bylo po dlouhotrvající diskusi vyhodnoceno jako nadále neopodstatněné. Jsme přesvědčeni, že není možné dlouhodobého významného člena ODS držet mimo členskou základnu na základě novinových článků, a to bez jakýchkoliv relevantních důkazů,“ uvádí se v usnesení.

Důvodem opětovného přijetí politika do strany je mimo jiné to, že proti Bémovi nejsou podle dostupných informací podnikány žádné kroky ze strany policie. Podle sdružení také nejsou známy výsledky vyšetřování okolností, za kterých byly odposlechy telefonátů s Janouškem pořízeny. „Proto považujeme za správné, aby byl Pavlu Bémovi vrácen status plnohodnotného člena,“ uvádí se v usnesení.

Pospíšil: ODS to poškodí

Místopředseda ODS Pospíšil dnes reagoval, že ho rozhodnutí o opětovném přijetí Béma do ODS překvapilo a nesouhlasí s ním. Podle něj poškodí celou stranu. Šéf pražské ODS a pražský primátor Bohuslav Svoboda pak sdělil, že by si pro Béma představoval „delší oddechový čas“, nemůže mu ale upírat právo na návrat do strany. Svoboda předpokládá, že se Bém nebude chtít vracet do pražské komunální politiky. „Pokud si to jako starší kolega mohu dovolit, ani bych tento krok Pavlu Bémovi nedoporučoval,“ poznamenal Svoboda.

Naproti tomu další místopředseda strany Tomáš Chalupa, který předsedá ODS v Praze 6, usnesení místní organice respektuje. „Důvody členů místní organizace chápu a rozumím jim,“ řekl Chalupa. Doplnil, že důvody pro přerušení Bémova členství z velké části pominuly a Bém stranu nepoškozuje. Záleží podle něj ale i na tom, jak si dovede Bém získat respekt veřejnosti.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je návrat Béma do ODS možným signálem návratu lidí z pražského podsvětí zpět do hry. „Říká se nám, že opencard a celá řada dalších podezření je minulost, na kterou je potřeba zapomenout,“ podotkl Zaorálek a dodal, že se mu takovou věc víc nechce komentovat.

Bém loni v březnu po tlaku z ODS sám požádal o pozastavení členství. Trval ale na tom, že se nikdy v minulosti nedopustil protiprávního jednání, a že že krok vnímá jako časově omezený. „Je pro mě obtížně přijatelné, abych v této situaci byl uvnitř ODS, jejímž členem jsem 14 let, vyzýván k vlastním krokům lidmi, kteří jsou v ODS sotva pár dní,“ napsal Bém v otevřeném dopise členům ODS. Opřel se tak do současného vedení pražské ODS v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou.

O vztazích s Janouškem tvrdil, že je nepochopitelné, že „se bere jako běžné a normální, že nikdy netrestaný a bezúhonný občan je odposloucháván a navíc obsah jeho soukromých hovorů je veřejně publikován“. Neuvěřitelný je podle bývalého primátora také fakt, že nezákonně zveřejněné telefonické hovory pak byly využity k jeho „dehonestaci ve sprostých spekulacích, které jsou vydávány za 'pravdu'.“