Názor na rovnost pohlaví je v Česku stále stereotypní. Jsme 81. ve světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, Mlada fronta E15

Téma rovnosti pohlaví v České republice stále není prioritou. Podle zprávy Global Gender Gap Report 2015 jsme v oblasti genderové rovnosti až na 81. místě z celkem 145 hodnocených. Ani průzkum názorů české veřejnosti na roli muže a ženy v rodině, jehož výsledky zveřejnil Sociologický ústav tento týden, nepřinesl žádný posun. Převládá názor, že muž má vydělávat a žena pečovat o domácnost.

Měřítkem ve studii The Global Gender Gap Report 15 je index, který sleduje 145 zemí a vyhodnocuje, jakým způsobem nakládají se svými ženskými talenty a sledují rozdíly na základě pohlaví. Rozdíly měří v oblasti zdraví, vzdělání, ekonomiky a politiky.

Podle studie jsou na prvních příčkách severské země: Island, Norsko, Finsko, Švédsko. Česká republika dostala v žebříčku číslo 81, umístila se tak daleko například za Slovinskem (9. místo), Litvou (20. místo) či Rwandou (6. místo).

Přečtěte si:

Jedno místo ve školce státu vynese 10 tisíc. Povinná garance se chystá

Odborné studie ukazují, že malé množství žen v top managementu ohrožuje dlouhodobou konkurenceschopnost, udržitelnost firmy a ekonomický růst. Genderová vyváženost ve firmě by měla naopak zajistit větší prosperitu a celkový rozvoj firmy.

Podle Gender Gap Index je v zemích, které umožňují skloubit práci a rodinu, vyšší porodnost a vyšší zaměstnanost žen. To znamená i pozitivní důsledky pro ekonomiku vzhledem ke stárnutí obyvatel.

Navíc ženy, které jsou ekonomicky nezávislé, představují významné spotřebitele zboží a služeb, více investují do zdraví a vzdělání celé své rodiny. Dochází k růstu úspor domácností a změně struktury jejich výdajů.

Česko patří mezi země v Evropě, kde je nejvyšší rozdíl ve finančním ohodnocení stejné práce mužů a žen

Pozitivní posun, ale malý

Česko sice loni zaznamenalo v tomto žebříčku pozitivní posun, když se posunulo z 96. příčky na 81. místo, podle expertů je to však stále málo.

„Tato oblast se řadí mezi další, ve kterých Česko zaostává. Co mi obzvláště vadí, je skutečnost, že podle aktuálních mezinárodních srovnání patří ČR mezi ty země v Evropě, kde je nejvyšší rozdíl ve finančním ohodnocení stejné práce mužů a žen,,“ míní prezident České manažerské asociace Pavel Kafka.

„Snažíme se o smysluplnou diskuzi mezi českými manažery, která by mohla vést ke změně přístupu českých firem. Letos proto pořádáme již druhý ročník konference Gender Gap, na kterém vystoupí světové manažerské špičky,“ dodává Kafka.

Annika Elias, bývalá prezidentka CEC European Managers (Evropská manažerská konfederace) a jeden z hlavních hostů konference, upozorňuje, že procento zastoupení žen ve středním, vyšším a top managementu je stále nízké, stejně tak jako rychlost proměny tohoto stavu.

Naproti tomu rychlost změny v zastoupení žen v rozhodovacích orgánech je vyšší - většinou díky regulačním opatřením zavedeným během posledních let.

Konferenci „Gender Gap: Žena – klíčový faktor úspěchu pořádá“ Česká manažerská asociace v rámci Dne úspěšných manažerů dne 21. dubna 2016 na pražském Žofíně.