Nečas k volbě Hollandea: EU musí zůstat rozpočtově odpovědná

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie by neměla ustoupit od rozpočtové odpovědnosti, bylo by chybou, kdyby kvůli povzbuzení růstu prohlubovala schodky rozpočtu a dluhy. Premiér Petr Nečas (ODS) to dnes uvedl v tiskovém prohlášení k výsledku francouzských prezidentských voleb. Jejich vítězi, socialistovi Françoisi Hollandeovi, k zisku prezidentského úřadu blahopřál. Nové francouzské hlavě státu gratuloval také prezident Václav Klaus.

Socialista Hollande v projevu po svém zvolení uvedl, že řada zemí v Evropě uvítala výsledek francouzských voleb „s úlevou, s nadějí, s tím, že škrty již konečně nemohou být nevyhnutelné“. Zdůraznil, že chce budovat v Evropě dimenzi růstu, zaměstnanosti a prosperity.

Podle Nečase teprve následující dny ukážou, co bude volba Hollandea znamenat pro Francii, eurozónu a nedávno dohodnutou evropskou smlouvu o fiskální odpovědnosti. Česká vláda, která se spolu s Británií jako jediná ke smlouvě nepřipojila, podle Nečase nadále preferuje „rozpočtově zodpovědnou a reformní politiku“.

„Jakýkoliv ústup od této strategie a pokusy povzbudit ekonomický růst za cenu prohloubení rozpočtových schodků a dluhů by byl krokem zpět a mohl by v blízké budoucnosti ohrozit fungování nejen eurozóny, ale i celé Evropské unie,“ uvedl premiér.

Klaus věří v pokračování přátelských vztahů mezi ČR a Francií

Klaus v blahopřání, které zveřejnil na webové stránce www.klaus.cz, uvedl, že věří v pokračování přátelských vztahů mezi ČR a Francií. „Dnešní svět stojí před mnoha vážnými výzvami, v němž Francie a vy osobně budete nepochybně hrát významnou roli,“ uvedl. Dodal, že osobně se s Hollandem setká na nadcházejícím summitu NATO v Chicagu.

Socialista Hollande v neděli ve francouzských prezidentských volbách porazil dosavadního prezidenta Nicolase Sarkozyho. Hollande získal 51,7 procenta hlasů, jeho pravicový soupeř 48,3 procenta. Francie bude mít levicového prezidenta po 17 letech.

Sobotka: Vítězství je povzbuzení pro evropské sociální demokraty

Hollandovo vítězství je silným povzbuzením pro sociální demokraty v Evropě a signál obratu a naděje, míní předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. „Vítězství Françoise Hollanda je důležité pro celou evropskou levici. Po úspěchu sociálních demokratů v Dánsku a na Slovensku jde o klíčový signál obratu a naděje pro všechny, kdo chtějí spravedlivější a sociálně únosnější reakci na dluhovou krizi,“ uvedl v tiskové zprávě Sobotka.

Hollande nyní podle něho „bude muset svést tvrdý boj“ za prorůstová opatření se všemi, kdo doposud v Evropské unii obhajovali plošné radikální škrty. „Předpokládám, že od politiky pouhých škrtů začne debata, jak nastartovat ekonomický růst a posílit zaměstnanost,“ míní také místopředseda a zahraniční expert ČSSD Lubomír Zaorálek. V Evropě podle něho sílila kritika škrtů, která mohla být výhodná pro Německo, ovšem pro Evropu jako celek ne. „Někdo musí být nositelem růstu, rozběhnout investice,“ podotkl Zaorálek.