Nečas: Končím jako premiér i jako předseda ODS

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas oznámil, že k pondělku rezignuje na svou funkci v souvislosti s kauzou jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS. Podle Nečase se bude jméno nového premiéra teprve hledat. O budoucnosti budou ještě dnes jednat koaliční špičky. Nečas skončí i jako předseda ODS. Svým spolustraníkům to oznámí na pondělním jednání širšího vedení strany.

„Jsem si plně vědom toho, jak peripetie mého osobního života v současné době zatěžují politickou scénu i ODS. Já jsem velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou. A jsem si vědom toho, jaké to pro mne má konsekvence. Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky,“ řekl Nečas.

Rozhodnutím Nečase podat v pondělí demisi se podle něj stává „nulitním“ úterní hlasování ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi. Nečas dodal, že tímto krokem vznikne prostor pro hledání nového premiéra z Občanské demokratické strany. Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem.

Nečas doufá, že Zeman bude respektovat většinu ve Sněmovně

O budoucnosti koalice s TOP 09 a LIDEM nyní jednají koaliční špičky ve formátu K9. Pokud špičky nynější koalice najdou potřebných 101 poslanců připravených podpořit novou vládu, předpokládá končící premiér Petr Nečas (ODS), že to bude prezident Miloš Zeman „jako demokrat“ respektovat.

TOP 09 respektuje právo ODS nominovat po demisi Petra Nečase (ODS) nového premiéra, řekl ČTK první místopředseda koaliční strany Miroslav Kalousek. Podotkl ale, že v nynější ne úplně standardní situaci není jeho strana připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů, na jméně nového šéfa kabinetu musí být podle něj dosaženo shody.

Opozice si přeje konec této vlády

Podle sociálních demokratů není možné, aby současná koalice vládla dál, byť s jiným premiérem. ČSSD je nadále přesvědčena o nutnosti rozpustit Poslaneckou sněmovnu a uspořádat nové volby. Totéž požadují i komunisté a Věci veřejné. Současný ministerský předseda Petr Nečas (ODS) dnes večer oznámil, že na funkci k pondělku rezignuje v souvislosti s kauzou kolem zatčení své spolupracovnice Jany Nagyové. Chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS.

„Já jsem přesvědčen, že tato koalice nemůže pokračovat, není legitimní,“ řekl v reakci šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož je koalice postavena na přeběhlících a politické korupci. „Takováto koalice nemůže pokračovat, nemůže se zbavit jednoho člověka v čele a tvářit se, že se nic neděje.“

Tejc doufá, že prezident Miloš Zeman dostojí svým názorům a nejmenuje vládu, která je postavena na straně, jež nevzešla z voleb. Narážel tím na uskupení LIDEM, které se v průběhu volebního období odštěpilo od Věcí veřejných a které hlava státu opakovaně kritizovala.

Podle Tejce, který zopakoval, že nejlepším řešením by byly nové volby v co nejbližším termínu, není ani možné, aby pokračoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kvůli jeho účasti na údajné politické korupci v současném skandálu.

Nové volby žádají i komunisté

O nutnosti nových voleb jsou přesvědčeni i komunisté. „Doporučuji ústavní usnesení o rozpuštění Sněmovny a nové volby,“ napsal ČTK jejich předseda Vojtěch Filip. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik vyjádřil názor, že demise byla jediným řešením krize Nečasovy vlády. Karty by podle něj měly znovu rozdat občané.

„Padla jedna figura na šachovnici, teď je řešení do značné míry v rukou prezidenta republiky. Stále se ale domnívám, že nejčistším řešením by byly předčasné volby,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, podle níž její strana nehodlá podpořit „staronový slepenec“.

Nečasův projev, v němž oznámil svou demisi
Z hlediska hierarchie na prvním místě jsou zájmy naší země, na druhém místě je to zájem Občanské demokratické strany, na třetím místě existence této koalice a teprve na čtvrtém místě je můj osobní politický osud. Jsem si plně vědom toho, jak peripetie i mého osobního života v současné době zatěžují českou politickou scénu i Občanskou demokratickou stranu, tedy stranu, do které jsem vstoupil v roce 1991 a které jsem měl tu čest sloužit v pozicích místopředsedy nebo předsedy v posledních letech od roku 1999 a jako poslanec od roku 1992.

Já jsem, dámy a pánové, samozřejmě velmi pozorně vnímal celý vývoj politické situace, který tady nastal počínaje středou, a jsem si vědom toho, jaké to pro mě má konsekvence. Proto jsem dnes oznámil členům politického grémia Občanské demokratické strany a posléze i našim koaličním partnerům, že zítra podám demisi na pozici předsedy vlády.

Chci zdůraznit, že jsem si vědom své politické odpovědnosti a vyvozuji z ní tyto důsledky. Současně chci udělat to nejlepší i pro Občanskou demokratickou stranu i pro naši zemi, chci udělat všechno pro to pomoci v rámci řešení, které se bude hledat, abychom nalezli koaliční formát, který bude mít dostatečnou podporu 101 poslanců, aby byla vytvořena nová vláda s premiérem, který bude nominován Občanskou demokratickou stranou, a tato vláda pokračovala v klíčových úkolech politiky mé vlády až do řádných voleb v květnu příštího roku.

Jsem přesvědčen, že toto je to optimální řešení stávající politické situace, a já jsem ani na okamžik nepředpokládal že bych se já měl stát nějakým pomyslným balvanem, který toto řešení bude nějak ztěžovat nebo komplikovat. Já jsem velmi bojovný člověk, všichni víte, kolik politických krizí a takzvaných pádů vlády jsem za ty tři roky zvládnul, ustál nebo, chcete-li, přežil, vydržel, ale jsem si přesně vědom, kdy je ten okamžik, kdy již není možné pokračovat dál. A ten okamžik nastal a znovu opakuji: Já za něj přejímám plnou politickou odpovědnost.