Nečas na kongresu ODS: Nemůžeme si dovolit platit cizí dluhy

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Stav světové ekonomiky je horší než loni a dopady to má i na Česko. Předseda ODS a premiér Petr Nečas na nevolebním kongresu strany ale zdůraznil, že občanští demokraté nebudou lidi populisticky chlácholit jako opozice a říkat, že ekonomickou krizi lze řešit bezbolestně. V reformách a snižování zadlužení je nutné pokračovat. Zároveň Nečas potvrdil, že o vstupu Česka do eurozóny by se podle něj mělo hlasovat v referendu.

Kongres ODS podle očekávání prodloužil předsedovi Petru Nečasovi a jeho vedení strany mandát do konce příštího roku. Strana tak nebude muset přepřahat uprostřed kampaně před krajskými a senátními volbami.

Premiér ve svém projevu k delegátům řekl, že i přes nepříznivý mediální obraz vládní koalice se jí za 15 měsíců podařilo prosadit 40 procent programového prohlášení.

ODS se podle něj podařilo na reformách ponechat svůj silný rukopis i přes tvrdá vyjednávání s koaličními partnery. Zároveň koaliční spolupráci s TOP 09 a Věcmi veřejnými označil přes různé spory za nejvhodnější a nemá podle něj alternativu.

„Koalice je schopna reformy provádět. Volání po nestabilní menšinové vládě by bylo pro ODS cestou do pekel,“ uvedl Nečas. Premiér jako úspěch zmínil prosazení důchodové, sociální, zdravotní i daňové reformy.

Zároveň předseda ostře protestoval proti tomu, že by reformy byli asociální. Například české rodiny s dětmi mají podle něj nejnižší daně v Evropské unii.

„Nezaměstnanost je nejnižší za dva roky a šestá nejnižší v Evropské unii. Průměrná výše důchodů je na 114 procentech oproti úrovni při pádu komunismu. V letošním roce poprvé mzdy v podnikatelském sektoru předstihly mzdy ve státním sektoru,“ argumentoval dále Nečas.

Nečas: O euru musí být referendum

Stav světové ekonomiky je horší než před rokem. Otřásá se společná měna euro a Evropě podle Nečase ujíždí vlak konkurenceschopnosti. Česko se ale podle Nečase v nepříznivých podmínkách drží a zahraniční trhy oceňují české ekonomické směřování. Premiér to ilustroval například zlepšením českého ratingu od agentury Standard & Poor's.

Nečas uvedl, že Česko má zájem na stabilizaci eurozóny. Dodal ale, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit platit cizí dluhy. Protože se vstupem do eurozóny v současné době podle něj už souvisí i s přistoupením k finančním závazkům vůči jiným zemím a Evropská unie se tak výrazně změnila z monetární unie na unii dluhovou a transferovou, chce Nečas, aby přijetí eura v Česku předcházelo referendum.

Eurozóna podle Nečase nyní hledá spíše nové plátce cizích dluhů než nové členy. Česko podpoří pouze kroky ke zvýšení fiskální disciplíny v EU, vysvětlil své priority Nečas.

Topolánek: nedělme se na "klausovce", "topolánkovce" atd.

Na kongresu vystoupil i bývalý předseda ODS Mirek Topolánek. Delegáty vyzval, aby přestali hledat vnitřního nepřítele a soustředili se na boj proti levicovému populismu, nacionalismu a dalším „ismům“.

V projevu vyzval stranické kolegy, aby se nedělili na „klausovce“, „topolánkovce“ a další. Reagoval tak na napětí v řadách ODS z posledních týdnů. Například předseda pražských občanských demokratů Boris Šťastný za nedávnými vnitrostranickými spory uvnitř ODS ve Středočeském kraji vidí „osu Tluchoř, Topolánek a Kalousek“, kteří spolupracovali v bývalé vládě Mirka Topolánka.

Expředseda ODS poznamenal, že největším „topolánkovcem“ byl sedm let současný stranický šéf Petr Nečas, kdy Topolánkovi „kryl záda“. Občanští demokraté se podle politika, který sám sebe označil už za spíše přihlížejícího, nemají nechat ani kádrovat od jiných stran.

Strana by pak podle Topolánka měla budovat proevropskou politiku. „Nebojme se býti Evropany, aniž bychom se u toho museli servilně klanět a práskat na sebe v Bruselu,“ poznamenal bývalý předseda ODS a uzavřel: „Přeji vám dodržení jedenáctého přikázání „nespapaláš“.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.