Nečas se opřel do Schwarzenberga: Nejsme na vesnické tancovačce

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Eduard Erben, E15

Oblíbenou taktiku vyměňování si vzkazů přes média zvolili premiér Petr Nečas a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Dnes ráno šéf diplomacie ostře zkritizoval premiérův postoj k fiskálnímu paktu EU, protože prý poškozuje Česko. Nečas proto hned odpoledne svolal brífink, na kterém Schwarzenbergovy výroky označil za nepromyšlené a zároveň si neodpustil rýpnutí do ministrovy údajné nečinnosti, když ho nepřímo označil za "ministra v zahraničí". Premiéra naopak dnes podpořil prezident Václav Klaus.

Nečas v reakci na Schwarzenberga uvedl, že jednal v souladu s mandátem, který mu dala vláda pro účast na vrcholné schůzce. A reagoval výzvou, aby ministr zahraničí vážil slova.

„Jeho výroky považuji za mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální. A kdyby se nejednalo o muže zralého věku, označil bych je za projev mladické nerozvážnosti,“ řekl Nečas na odpolední tiskové konferenci.

Nečas tak prý doufá, že se Schwarzenberg k podobným výrokům znovu neuchýlí. „Pokud by měla být taková vyjádření standardem, roste tu problém. Speciálně ministr zahraničí by měl zvažovat své komentáře. To nejsou výroky z vesnické tancovačky někde v Čimelicích,“ doplnil Nečas s tím, že veřejná vystoupení ministra zahraničí mají nejen vnitropolitický vliv, ale dopadají i na mezinárodní vztahy.

"Promlčet se radami není dobrá taktika"

Do Schwarzenberga se Nečas opřel hned několikrát, kromě zmiňovaných výroků poukázal na „lajdácký“ způsob, kterým ministr údajně přistupuje k jednáním Rady pro všeobecné záležitosti. „Tato jednání předcházejí jednáním Evropské rady a já v poslední době s rozpaky sleduji, že český ministr se radami opakovaně promlčí. To podle mě není dobrá taktika,“ vytknul ministrovi Nečas.

Schwarzenberg dnes prohlásil, že premiér svým postojem poškozuje Českou republiku. Podobně něktří politologové označují Nečasův postoj za dlouhodobě neudržitelný a trapný.

„Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS, a tím se poškodily státní zájmy,“ poznamenal dnes ráno Schwarzenberg. Podle něj je ale také možné, že premiér Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí. Důvody, proč smlouvu odmítá Velká Británie jsou podle něj jasné a srozumitelné. „To je každému jasné. Zatímco tedy náš postoj je všem naprosto nejasný,“ podotkl.

Klaus: Nemáme důvod se k někomu přidávat

Prezident Klaus dnes odpoledne na svém webu uvedl, že souhlasí s nepřipojením Česka k unijní dohodě o fiskální odpovědnosti. Premiér by se podle něj neměl nechat zviklat a účast v paktu dále odmítat. Dohoda je podle Klause dalším krokem k likvidaci suverenity evropských zemí a zbavuje je odpovědnosti za vlastní státní rozpočty.

„S postojem premiéra Nečase plně souhlasím. Nemyslím, že se přidal k Velké Británii, spíše to interpretuji tak, že jednal jako zodpovědný představitel České republiky. Nemáme důvod se za nikoho schovávat a k někomu se přidávat,“ uvedl Klaus. Doufá prý, že Nečas neodmítl smlouvu jen „prozatím“. „Pevně věřím, že se ve svém postoji nenechá zviklat,“ uvedl Klaus.

V nové unijní dohodě podle Klause nejde o prosazení rozpočtové kázně, ale o zneužití vážné situace v eurozóně k „protlačení“ nových podmínek v EU. „Jde o další krok v likvidaci suverenity jednotlivých evropských zemí přechodem k fiskální unii, v možná srozumitelnější terminologii ke zbavení jednotlivých zemí zodpovědnosti za své státní rozpočty,“ uvedl.

Premiér v pondělí rozhodl, že se ČR nepřipojí ke smlouvě o rozpočtové unii. K dohodě se v pondělí v Bruselu rozhodlo připojit 25 z 27 zemí EU. Británie svou účast odmítla už loni. Jednou z příčin, proč se Česko v pondělí k dohodě nepřipojilo, je podle Nečase to, že není vyjasněno, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval.

Nečas ale nevyloučil, že by se ČR k paktu mohla nakonec ještě přidat. Problémy český premiér vidí mimo jiné v ratifikaci smlouvy v Česku, ale také v účasti nečlenů eurozóny na summitech unijních států platících eurem.