Nečas: Výsledek ODS bude velmi záviset na volební účasti

Krajské a senátní volby 2012

Krajské a senátní volby 2012 Zdroj: CTK

Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
Krajské a senátní volby 2012
10
Fotogalerie
Svůj hlas v letošních krajských a senátních volbách odevzdal premiér Petr Nečas necelou půlhodinu před včerejším uzavřením volební místnosti v základní škole v ulici 5. května v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Výsledek občanských demokratů bude podle něj záviset na volební účasti.

„Velmi otevřeně řeknu, že ji vůbec netuším. Volební účast je do značné míry ruletou, protože odhadnout ji nedokáže nikdo z nás,“ odpověděl na Nečas. Před vchodem do školy si na dveřích zkontroloval „svou“ volební místnost, a poté, co do ní vstoupil, si s každým ze členů komise podal ruku. Přestože úprava volebních lístků zabrala premiérovi asi tři minuty, preferenčních hlasů prý nevyužil.

„Sestavování kandidátky jsem se v rámci primárních voleb zúčastnil a mohl jsem ovlivnit, jak kdo bude na kandidátce. Takže jsem respektoval rozhodnutí regionálního sdružení ODS a preferenční hlasy jsem nedával,“ přiblížil Nečas. Voliči mají podle něj možnost zastavit „razantní nárůst zadlužení v krajích“. Zopakoval také, že ODS by měla v regionech, kde to volební výsledek umožní, preferovat koalice stran od středu doprava.

OBRAZEM: Krajské a senátní volby 2012

Nečas po rozhovoru s novináři volební místnost opustil. Cestou k autu si vyslechl výkřiky lidí z oken blízkého domu, kteří premiéra vyzývali, aby „zmizel“. Volbu prvního muže české vlády sledoval houf novinářů, z nichž většina přišla i kvůli přes den avizovanému vystoupení bývalého řidiče olomouckého dopravního podniku Romana Smetany, kterého soud poslal za mříže proto, že politikům mimo jiné na plakáty přimaloval tykadla.

Smetana měl v pondělí nastoupit do vězení, ale neudělal to. Podle dokumentaristů Víta Klusáka a Filipa Remundy byl připraven v Rožnově oslovit premiéra, představit se mu a nechat se zatknout. „Mělo to být pokračování absurdního divadla, které Roman Smetana před rokem rozehrál,“ uvedl Remunda. Filmaři, kteří byli ve volební místnosti přítomni a stejně jako novináři na Smetanu čekali, tvrdili, že s ním mluvili po telefonu, který poté vypnul. Podle nich buď Smetana narychlo změnil plán nebo jej policie zatkla.

„Vůbec netuším, jak souvisím s problémy pana Smetany. Navíc jsem řekl veřejně, že když jsem se viděl s namalovanými tykadly, tak jsem se sám sobě líbil. Mně ta tykadla zcela zjevně slušela, takže já proti panu Smetanovi vůbec nic nemám. Ale dodržovat zákony musíme všichni, pan Smetana i já,“ reagoval na situaci Nečas.