Nejaktivnější v regionu je ruská Sberbank

Sberbank

Sberbank Zdroj: profimedia.cz

Žebříčky fúzí a akvizic za letošní první pololetí v regionu střední a východní Evropy ovládla ruská bankovní jednička Sberbank (v Česku vlastní Volksbank). Realizovala největší obchod, když koupila tureckou banku Denizbank za 2,8 miliardy eur. Stala se ale zároveň i největším finančním poradcem, neboť si obchod realizovala sama.

Na druhém místě největších dealů v regionu skončila transakce s pivovary StarBev, které od fondu CVC Capital koupil americký strategický investor Morson za 2,65 miliardy eur.

Jednoznačně nejvíce obchodů v letošním pololetí proběhlo v Rusku, respektive na jedné ze stran stála ruská firma. Celkově se v regionu uskutečnilo 245 obchodů za 25,4 miliardy eur, což je proti loňskému roku pokles v hodnotě transakcí o skoro polovinu.

Největším právním poradcem byla kancelář White & Case, která se podílela na realizaci deseti obchodů za téměř šest miliard eur. V Česku v letošním prvním pololetí žebříček finančních poradců ovládly čtyři investiční banky, které se podílely na pivovarské transakci – Nomura, Barclays, Morgan Stanley a Deutsche Bank. Stejně vypadal žebříček právních poradců, u prodeje pivovarů radily Freshfields Bruckhaus Deringer, Kirkland & Ellis, Weil Gotshal & Manges a Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Z českých firem se nejvýše dostala kancelář Havel, Holásek & Partners.

Čtěte také:

Trh fúzí a akvizic leze z bídy

Sberbank si v Česku chystá půdu pro expanzi

Staropramen teď patří k středoevropské divizi Molson Coors

Transakční trh střední a východní Evropy v krizi trpí slabým zájmem zahraničních investorů. Příliv přímých investic ze zahraničí se propadl v prvním pololetí na 7,4 miliardy eur, což je více než dvoutřetinový meziroční pokles. Nejvíce transakcí proběhlo v sektoru telekomunikací.

Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství, Ernst & Young

Na trhu fúzí a akvizic globálně stále panuje jistá ostražitost. Toto se samozřejmě odráží i na českém M&A trhu. Odvětví, která zatím neprošla konsolidací, ale i dnes představují z pohledu transakčního profesionála zajímavou příležitost. Dá se očekávat, že i nadále bude docházet ke koncentracím v rámci jednotlivých oborů, které budou v ideálním případě završeny příchodem zahraničního strategického partnera do již zkonsolidovaného trhu.

Každý takový vstup pochopitelně ovlivní všechny objemové statistiky, ale dlouhodobý trend zůstane s největší pravděpodobností i nadále klesající v souladu s tím, jak se bude český trh postupně vyčerpávat.

Patrik Brom, ředitel Corporate Finance Advisory, UniCredit CAIB

Meziročně je tu rozhodně nárůst počtu transakcí. Odhlédnuli od jumbo transakcí, tak objemy jsou spíše stagnující až klesající. Mezi prodávajícími vidíme jenom dvě jasně vyhraněné kategorie. Jednak zahraniční koncerny prodávající české aktivity (často z důvodu neuspokojivých výsledků a mnohdy v balíku s jinými středoevropskými zeměmi) a dále privátní čeští vlastníci, kteří se už nechtějí věnovat aktivnímu řízení svých firem. Mezi kupujícími podobné jasně identifikovatelné skupiny nevidíme.

Jaroslav Havel, partner Havel, Holásek & Partners

Probíhající ekonomická stagnace či krize se dotýká všech aspektů transakcí v oblasti fúzí a akvizic. V prvé řadě je třeba upozornit na klesající či stagnující počet transakcí realizovaných v oblasti fúzí, přičemž vzhledem k ne právě optimistickým makroekonomickým prognózám nelze letos očekávat výrazné zlepšení v počtu realizovaných transakcí. Významným způsobem klesla aktivita v oblasti mezinárodních fúzí a akvizic. Větší množství transakcí probíhá v sektoru malých a středních podniků.

Probíhající krize rovněž ovlivnila obory, v nichž se transakce realizují, kdy prim hrají oblasti energetiky, zdravotnictví, potravinářství, informačních technologií a služeb. Rovněž lze pozorovat větší opatrnost kupujících a sníženou míru „benevolence“ ve vztahu k odpovědnostem prodávajících za prodávané společnosti.