Nejdůležitější je fotodokumentace škod, radí pojišťovny

Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze při povodni 3. června.

Zaplavená restaurace na náplavce na Rašínově nábřeží v Praze při povodni 3. června. Zdroj: ctk

Povodně napáchaly po celém území České republiky miliardové škody. Velkou vodu odnesly automobily, domy a jejich zařízení. Odborníci nyní doporučují, aby se občané, které povodeň poškodila, začali co nejdříve domáhat vyplacení peněz od pojišťoven.

Pojišťovny radí, jak se postižení občané mohou nejlépe domoci svých peněz za škody, které napáchala voda na jejich majetku. Pro snazší vyřízení události je podle nich nejdůležitější pořídit co nejúplnější fotodokumentaci, vypracovat seznam poškozených či zničených věcí včetně jejich ceny a pokud možno i účtů či záručních listů.

„Stav věcí je nutno zdokumentovat co nejdříve, ještě předtím, než se lidé pustí do úklidu. Nejlepší je fotit poškození hned ve chvíli, kdy jsou poprvé vidět jeho následky,“ říká David Holý, odborník na online pojištění.

Důležitá data

Další, na co by pojištěnci neměli zapomenout, je nahlásit číslo své pojistné smlouvy a informaci, zda ke škodě byli přivoláni hasiči nebo policisté, případně zda existují svědci, kteří mohou rozsah škody potvrdit. V takovém případě dodat jejich jména a kontakty. Ti, kterým voda zaplavila domy, musejí mít změřenou podlahovou plochu a výšku jejího zaplavení. V případě firem je nutné pojišťovně předat účetní evidenci zasažených věcí a účetní stavy majetku z doby bezprostředně před vznikem škody.

Pojišťovny dokonce uhradí i náklady, které byly prokazatelně vynaloženy na likvidaci pojistné události. Mezi to se počítá například nájem čerpadla na odčerpání vody a náklady na jeho obsluhu a energii.

Čím dříve pojistnou událost občan nahlásí, tím má větší šanci, že se mu peníze vrátí. Všechny pojišťovny v současné době posílily kapacity svých kontaktních center, některé najaly i externí likvidátory. Ti jsou i v tuto chvíli schopni se k vyhodnocení škod dostavit do týdne.