Nejlepší zemí pro život je Finsko, Česko se umístilo na 22. místě

Sob na silnici

Sob na silnici Zdroj: Profimedia.cz

Česká republika je 22. nejlepší země pro život. Tedy alespoň podle Indexu sociálního pokroku (Social Progress Index). Ten se zaměřil na 53 různých parametrů života, ze kterých vypracoval celosvětový žebříček. Hodnotil například kvalitu životního prostředí, přístup ke vzdělání nebo lidská práva.

Na první pozici se v hodnocení umístilo Finsko, následováno Kanadou, Dánskem, Austrálií a Švýcarskem. Mezi prvními se rovněž umístila většina západoevropských zemí, kromě Kanady se v první dvacítce umístily pouze další tři mimoevropské státy.

Na desátém místě Nový Zéland, na čtrnácté pozici Japonsko a až jako devatenácté Spojené státy. Ty sice bodovaly v kategoriích spjatých s ekonomikou, zároveň ale byly kritizovány za špatný přístup ke zdravotní péči a vzdělání.

Česká republika v žebříčku obsadila 22. místo, nachází se tedy těsně za Portugalskem a Slovinskem. To se umístilo mezi státy východního bloku jako první. Česko v žebříčku bodovalo především v kategorii „základních lidských potřeb,“ celosvětově se v ní umístilo na čtvrté pozici. Základními lidskými potřebami index myslí například dostupnost lékařské péče, bezpečnost v zemi nebo přístup k čisté vodě.

Náš severní soused, Polsko, se umístilo na 30. pozici, těsně následováno Slovenskem. Obecně špatně byly hodnoceny africké země, posledním státem v žebříčku je Středoafrická republika. Některé země, například KLDR, však nebyly kvůli nedostatku dat hodnoceny.

Index vzniknul v roce 2012 jako alternativa k měření HDP. To zohledňuje pouze výkonnost dané ekonomiky. Proto se některé světové velmoci a ekonomiky neumístily na prvních pozicích. Žebříček se snaží zohledňovat takzvané „globální cíle“ OSN.