Nejméně aktivní čeští europoslanci? Falbr a Dušek z ČSSD

Richard Falbr

Richard Falbr Zdroj: e15 Anna Vackova

Aktivita českých europoslanců v Evropském parlamentu byla podle studie, kterou zveřejnilo sdružení Evropské hodnoty, podprůměrná ve srovnání se zástupci jiných zemí EU. K nejproduktivnějším z 22 českých europoslanců patřili Oldřich Vlasák (ODS), Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Olga Sehnalová (ČSSD). Nejméně aktivní byli sociální demokraté Robert Dušek a Richard Falbr. Přitom platově strčí europoslanci do kapsy všechny české politiky.

Potvrdily se tak závěry předchozí analýzy, kterou sdružení zveřejnilo loni v září. Studie rozšířila předchozí materiál podle Jakuba Jandy ze sdružení zejména o porovnání s prací europoslanců dalších unijních států a o délku hodnoceného období.

Sdružení hodnotilo účast europoslanců na jednáních, počet navrhovaných usnesení, stanovisek či jejich úprav nebo četnost jejich vystoupení a dotazů směřovaných Evropské komisi.

Nadprůměrní byli čeští zástupci v předkládání menšinových, tedy takzvaných stínových stanovisek a zpráv. Předložili jich v průměru téměř dvakrát tolik, než všichni europoslanci dohromady. Zasloužili se o to zejména zástupci ODS a KSČM.

Nejslabší byli čeští europoslanci v pokládání dotazů zástupcům Evropské komise při schůzích europarlamentu. Položili jich v průměru více než pětkrát méně v porovnání s evropským průměrem. Také o tuto pozici se zasloužili hlavně občanští demokraté a komunisté, kteří byli v tomto směru nejméně aktivní z českých členů Evropského parlamentu.

Platy v Bruselu? Jiný svět

Jak minulý týden upozornil deník Právo, každý měsíc si český europoslanec přijde na 7957 eur (219 tisíc korun při kurzu 27,50 Kč za euro) hrubého, po zdanění čistý příjem dělá 6201 eur, v přepočtu 170 tisíc korun. Tím výrazně předčí všechny ostatní české politiky.

Pros srovnání základní hrubý plat českého poslance a senátora je 55 900 korun, předseda výboru má 78 700 Kč, ministr 106 600 korun, premiér 150 100 korun a prezident 186 300 korun, ale to vše před zdaněním.

Je to sice i bez paušálních náhrad, které mohou dosáhnout až 40 tisíc korun hrubého, ale bez náhrad je uváděn i výše zmíněný základní plat europoslanců.

V roce 2009 přitom čeští europoslanci brali 3250 eur, což bylo zhruba 85 tisíc korun. Tehdy o jejich platu ještě rozhodoval český parlament.

Pak ale Evropský parlament rozhodl o sjednocení platů všem zákonodárcům v EP na osm tisíc eur. Kvůli hospodářské krizi byly od roku 2011 bruselské platy zmrazeny, čeští zákonodárci si mzdy zmrazili o čtyři roky dříve.

Jenže na rozdíl od českých kolegů mají europoslanci ještě nárok na 304 eur (8360 korun) za každý den, kdy se účastní oficiálního jednání v EP nebo v některé z unijních institucí.

Paušální sazba je určená na stravu a ubytování. Zákonodárci přitom nemusejí dokládat žádné účty, a aby peníze dostali, stačí podpis pod příslušný dokument.

Velká česká eurovýměna