Největší česká města kritizují změny určení daní, ohrozí prý investice i služby

koruna, peníze

koruna, peníze

Současný systém rozdělování sdílených daní mezi obce je podle ministerstva financí nespravedlivý a připravuje proto změnu příslušného zákona. Přilepšit si mají nejchudší obce na úkor těch nejbohatších, které byly podle resortu financí nepřiměřeně zvýhodněné. Podle zástupců Prahy, Brna, Ostravy a Plzně – tedy největších českých měst - by ale navržené změny v rozpočtovém určení daní mohly ohrozit investice i fungování základních služeb, které města poskytují.

Podle návrhu ministerstva by se měl snížit rozdíl mezi nejchudšími obcemi a nejbohatšími městy ve výnosu sdílených daní na jednoho obyvatele z nynějšího 4,5násobku na trojnásobek. Celkem 6241 obcí by mělo dostat v novém systému navíc 13,5 miliardy korun.

Daňové příjmy čtyř největších českých měst by měly od roku 2013 klesnout celkem o 4,9 miliardy korun. Praha by podle návrhu přišla ročně o 2,2 miliardy korun, Brno, Ostrava a Plzeň o 900 milionů korun. Právě zástupci největších měst na dnešním setkání primátorů 24 statutárních měst s ministrem financí Miroslavem Kalouskem změny kritizovali.

„Návrh vůbec nezohledňuje specifické historické postavení čtyř dotčených měst a především nereflektuje na skutečné výdajové potřeby. Z rozpočtu hlavního města se financuje například výstavba metra, městského okruhu a další infrastruktury, která rozhodně neslouží pouze Pražanům, ale celé České republice. Praha by v reakci na snížení daňových příjmů zřejmě musela výrazně zdražit jízdné,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Propad příjmů by znamenal podle primátora Plzně Martina Baxy (ODS) obrovský zásah do investičních akcí. „Na řadu z nich máme úvěry od Evropské investiční banky, které jsou navázány na dlouhodobý model financování. V případě výpadku daňových příjmů bychom museli přistoupit i k omezení služeb, které občanům jako statutární město poskytujeme,“ uvedl.

Ministerstvo oponuje: nespravedlivé rozdělování výnosů z daní je nutné narovnat

Podle ministerstva financí ale současný systém není spravedlivý. „Plzeň, Ostrava a Brno měly z minulosti uměle nastavené koeficienty, které je nepřiměřeně zvýhodňovaly. Ale i tak navrhujeme kompenzace během přechodného čtyřletého období,“ řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. Řada primátorů z dalších měst pak podle ministerstva přijetí návrhu naopak přivítala.

Záměr už dříve pochválilo i Sdružení místních samospráv. „Posílení rozpočtů venkovských měst a obcí otevírá zcela nové možnosti prosperity z prostředků, které zatím končily za branami největších měst v zemi,“ uvedl předseda sdružení Josef Bartoněk.

Největší nárůst výnosu ze sdílených daní na obyvatele by se měl týkat obcí od 2 tisíc do 10 tisíc obyvatel. Obce a kraje nyní mají podíl na výnosech z daně z přidané hodnoty a daně z příjmů. Kraje podle současného zákona dostávají 8,92 procenta a obce 21,4 procenta z celostátního hrubého výnosu těchto sdílených daní. Daň z nemovitosti je 100procentním příjmem obce.