Nejvíce lichvářů je na Zlínsku a Liberecku, ukázal průzkum

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry

Rozjet podnikání je od pátku snazší, stát se zaručí za úvěry Zdroj: profit

Čím je větší vzdálenost od Prahy, tím je mezi lidmi nižší znalost fíglů ve spotřebitelském financování. Takový je základní výsledek další ze série průzkumů, které realizoval Navigátor bezpečného úvěru spolu se společností GfK Czech.

„Šetření mimo jiné ukázalo, že nejčastěji se lidé s lichváři setkali ve Zlínském a Libereckém kraji. Dokladuje to, že tito lidé se soustředí právě na oblast menších regionálních měst, kde mají větší šanci někoho z nepozorných obyvatel nalákat,“ dává příklad Michal Mejstřík, který za projektem stojí.

Podle průzkumu ví, co je bezpečný věřitel, nejméně lidí na Vysočině – pouze 9 procent lidí. O mnoho lépe na tom není ani Liberecký kraj (10 %). Naopak nejlépe v tomto ukazateli vyšla Praha (40 %) a střední Čechy (36 %).

Lidé v regionech také příliš neřeší skryté poplatky. V Karlovarském kraji se k tomu přiznalo sedm procent z nich, v Jihočeském 12 procent a v Plzeňském dokonce 19 procent lidí. Naopak úroveň znalostí se zlepšila především v oblasti smluv a sankcí na předčasné splacení úvěru.

Například více než 85 procent Pražanů by nepodepsalo nic, aniž by si to nejprve předtím přečetlo. V ostatních krajích na tom trvají většinou alespoň dvě třetiny obyvatel.

Ze šetření také vyplynulo, že Moravané se staví k půjčce daleko rezervovaněji než lidé v Čechách. V Plzeňském kraji by si bez problémů půjčilo až 40 procent obyvatel, zatímco v Olomouckém kraji jen něco málo přes čtvrtinu, a v Moravskoslezském dokonce jen pětina obyvatel.