Nejvyšší soud: Ratha nechrání imunita, stíhání může pokračovat

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání.

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk

Trestní řízení s bývalým poslancem a středočeským hejtmanem Davidem Rathem kvůli korupci ve Středočeském kraji může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita, rozhodl Nejvyšší soud (NS). Trestná činnost, z níž je bývalý zákonodárce podezřelý, totiž nesouvisí s jeho výkonem mandátu poslance.

Rath, jemuž za údajné přijímaní úplatků za zakázky v kraji hrozí až 12 let vězení, se skrze svého advokáta v červenci obrátil na Nejvyšší soud se žádostí o jeho vynětí z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. V době zahájení stíhání byl totiž nejen hejtmanem, ale také poslancem ČSSD. NS ale k vynětí neshledal důvody.

Advokáti Ratha Roman Jelínek a Adam Černý nechtějí rozhodnutí komentovat, dokud jej nedostanou písemně. „Musíme informovat klienta a poradit se s ním, jak reagovat. Uvidíme se koncem týdne, pak se k tomu možná vyjádříme,“ řekl Černý. Podle něj připadá v úvahu možná ústavní stížnost.

Žalobce v kauze Rath viní 11 lidí z ovlivňování tendrů ve Středočeském kraji
Zakázky se týkaly modernizací nemocnic, oprav zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici. Hlavním důkazem jsou prý policejní odposlechy. Na základě nich žaloba tvrdí, že se předem domlouvaly vítězné firmy v tendrech, což provázela korupce. Vše údajně organizovala exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její přítel, náměstek krajských nemocnic Petr Kott. Ten byl dříve také poslancem a šéfem středočeské pobočky VZP. Rath, jehož policie loni zadržela s krabicí, v níž nesl sedm milionů korun, dle žalobce o manipulacích věděl coby hejtman kraje a dělil se s dvojicí lékařů o úplatky. V kauze se od srpna koná u Krajského soudu v Praze proces.

Spokojenost s rozhodnutím naopak vyjádřil státní zástupce Petr Jirát, který v případu podal na základě policejního vyšetřování obžalobu. O žádosti podané k NS prý věděl od obhájců Ratha a chápal ji jako jednu z dalších možností jak přezkoumat, zda je Rath trestně stíhaný podle zákona. „Jsem tomu rád, předpokládal jsem to,“ dodal Jirát.

Podle mluvčího NS Petra Knötiga byl Rath byl vydán k trestnímu řízení v souladu s platným zákonným ustanovením. „Nejvyšší soud svým rozhodnutím nepředjímá jakýkoli další postup orgánů činných v trestním řízení v dané věci a nemůže se vyjadřovat k dalším zjištěním učiněným ve věci,“ dodal mluvčí. Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu není přípustný žádný opravný prostředek.