Nemocnice při protestu lékařů prodělají, na držení se zákoníku chybí peníze

Lékař, ilustrační foto

Lékař, ilustrační foto Zdroj: CTK

Odmítnutí přesčasů, které ve středu avizoval Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL), by mohlo nemocnice ochromit.

Lékaři žádají po vládě zvýšení platů a plán na snížení přesčasů. Politikům dávají čas do června, kdy definitivně rozhodnou o protestním zrušení přesčasů. Akci, která má trvat měsíc, chtějí patrně spustit před podzimními krajskými volbami.

„Na podzim již žádnému lékaři nebude možno nařídit práci přesčas. Nepřetržitou péči v nemocnici bez obcházení zákoníku práce a bez vstřícnosti lékařů zajistit nelze,“ říká Lukáš Velev, ředitel Nemocnice Jihlava a bývalý člen vedení LOK-SČL. V jeho nemocnici by museli zrušit plánované operace.

„Důsledky takového výpadku by byly zejména v ekonomice nemocnice velmi vážné,“ říká Velev. Zákoník práce dovoluje 416 přesčasových hodin ročně. V některých nemocnicích ale lékaři tráví mnohem víc času.

Potvrdila to anketa na chirurgických odděleních nemocnic. „Na otázku, zda jsou schopni primáři zajistit provoz oddělení a současně dodržovat zákoník práce, jich 92 procent řeklo, že nejsou,“ sdělil výboru České chirurgické společnosti Pavel Pafko. Někteří nemocniční lékaři mají podle informací deníku E15 už dnes vyčerpaný limit přesčasové práce na celý rok.

Při dosud nejsilnějším protestu lékařů jich 3837 podalo hromadné výpovědi – tedy necelá čtvrtina.

Podle Jany Petrenko z pacientské Koalice pro zdraví je rušení přesčasů podobné vyhrožování jako kampaň s „pohřební sanitkou“ při někdejší akci Děkujeme, odcházíme. „Vyhrožovat pacientům, že nebudou mít péči, a myslet si, že to pacienti podpoří, je naivní,“ říká Petrenko.

„Složitá situace ve zdravotnictví se dotýká všech nemocnic. Počkejme na další vývoj. Věříme, že k protestu nedojde,“ říká Lenka Křížová z vedení skupiny Nemos, která provozuje nemocnice v Ostrově, Sokolově a Sušici.

Další nemocnice se nechtějí k protestu vyjadřovat s tím, že masová účast lékařů na něm je jen hypotéza. Provoz bude záviset na tom, kolik lékařů se protestu zúčastní.

Některé nemocnice se už podmínkám zákoníku práce přizpůsobily více než jiné. „Situaci bychom organizačně zvládli bez omezování zdravotní péče,“ míní mluvčí Nemocnice Na Bulovce Martin Šalek. Před pěti lety se při dosud nejsilnější nátlakové akci Děkujeme, odcházíme připojilo k hromadným výpovědím 3837 z uváděných zhruba šestnácti tisíc nemocničních lékařů, tedy méně než čtvrtina.