Nemocnicím docházejí peníze, přicházejí o miliardy. Schillerová platby nezvýší

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Lékaři v Oblastní nemocnici v Příbrami
3
Fotogalerie

Po 70miliardové injekci, kterou vláda pomohla zdravotnictví, volají nemocnice po další. Odložená neakutní péče, která je až na výjimky zakázaná, je připravuje o tři miliardy korun měsíčně. Šéfka státní pokladny Alena Schillerová (za ANO) další zvýšení plateb za státní pojištěnce, jako jsou děti, senioři nebo nezaměstnaní, však odmítá. Jiný způsob, jak posílit systém, přitom není. Někteří poslanci míní, že rozhodnutí bude až na nové vládě, která vzejde z říjnových voleb.

„Myslím, že další nárůst plateb je zcela nereálný. Loni a letos jsme nalili do zdravotnictví ohromné peníze, ještě žádná česká vláda jich neuvolnila tolik,“ řekla Schillerová.

Měsíční platba za jednoho státního pojištěnce, kterých je téměř šest milionů, se v polovině minulého roku zvýšila z 1067 korun o pět set korun. Od ledna pak stoupla ještě o dvě stovky. To systému zdravotního pojištění loni vygenerovalo přes dvacet miliard, letos to pak bude téměř 53 miliard.

„Vláda navíc tento měsíc uvolnila přes 12 miliard ze státního rozpočtu na odměny pro zdravotníky, které dostali i před rokem. Loni se jim také zvýšily platy,“ dodala ministryně financí.

Současné problémy nemocnic chce šéf rezortu Jan Blatný (za ANO) vyřešit kompenzační vyhláškou. Ta upraví rozdělení úhrad za neakutní výkony včetně standardních operací, které se od začátku roku neprovádějí. „Pojišťovny se zaručily, že nedojde k tomu, aby kvůli neplnění výkonnostních parametrů v první polovině roku měla zdravotnická zařízení potíže,“ uvedl Blatný. Podobnou normu prosadil před rokem i jeho předchůdce Adam Vojtěch (za ANO).

Nedostatek peněz v systému však pouhé změny úhrad péče neodstraní. Rezervy zdravotních pojišťoven, které ještě loni měly na účtech 64 miliard korun, se zřejmě už letos vyčerpají. Například Všeobecná zdravotní pojišťovna ještě v lednu odhadovala, že přebytky vydrží dva až tři roky.

„Oněch více než šedesát miliard bylo součtem základních i rezervních fondů všech sedmi zdravotních pojišťoven. Více než polovina ale už byla využita či přislíbena,“ řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová s poukazem na loňské odměny zdravotníkům, antigenní nebo PCR testy či už vyplacené kompenzace za neodvedenou péči.

Členové sněmovního výboru pro zdravotnictví souhlasí s ministryní Schillerovou, že ekonomická situace se zhoršuje a státu se tenčí příjmy. „Nejsem si ale jistá, zda dosavadní zvýšení plateb za státní pojištěnce bude dostačující. Myslím, že ať už tato vláda, nebo ta nová bude muset další příliv peněz do zdravotnictví na podzim řešit,“ míní poslankyně Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Podle náměstkyně Rögnerová zatím není jasné, zda postačí očekávané nastartování ekonomiky, které by zajistilo vyšší výběr pojistného, nebo bude třeba požádat rezort financí o dofinancování zdravotního systému.

Platby za státní pojištěnce (v miliardách korun)

2016      62,3

2017      65,3

2018      68,4

2019      71,9

2020      97,9

2021    129,7

Pramen: MZd

Výdaje na veřejné zdravotní pojištění (v miliardách korun)

2016    264,9

2017    284,8

2018    309,8

2019    331,5

2020    354,9*

2021    381,3*

Pramen: MF, * odhady ze začátku října 2020, do nichž se promítla pouze jarní koronavirová krize a platby za státní pojištěnce jen částečně, aktuálnější údaje zatím nejsou k dispozici