Nevýhodná privatizace OKD? Problémem bylo už to, že si stát neuhlídal majoritu, tvrdí Kalousek

OKD

OKD Zdroj: Foto ara

Miroslav Kalousek
2
Fotogalerie

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes zprostil viny znalce Rudolfa Douchu, který podle státního zástupce Tomáše Černého vypracoval pro stát nevýhodný posudek ohledně ceny státního podílu v těžební společnosti OKD. Soud zároveň osvobodil místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kutu a Jana Škurka, kteří měli privatizaci na starosti. Podle předsedy poslaneckého kluvu TOP 09 Miroslava Kalouska ovšem u OKD nastal problém už v době, kdy stát ve společnosti přišel o většinu.

Rozsudek soudu, podle kterého jsou obžalovaní zproštěni viny, je zatím nepravomocný, státní zástupce se tak ještě odvolal. Ten původně pro obžalované navrhoval podmínky a pro místopředsedy Fondu Národního majetku pak ještě uhrazení škody v celkové výši 5,7 miliardy korun.

Cenu ale mohlo ovlivnit i to, že stát vlastnil už jenom menšinový podíl, myslí si Kalousek. "Problémem bylo už to, že si stát podobně jako u IPB neuhlídal majoritu. Prodával už menšinový podíl, což samozřejmě velmi významně ovlivní cenu," okomentoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že rozhodnutí soudu odmítá komentovat.

"To jediný, co může politik i občan dělat, je vzít verdikt na vědomí a respektovat ho," řekl Kalousek.

Podle předsedy sněmovní vyšetřovací komise k OKD Lukáše Černohorského (Piráti) je ale rozhodnutí soudu překvapením. "Předpokládal jsem, že soud zprostí viny místopředsedy Fondu národního majetku, ale že i toho znalce, který to opravdu ocenil docela mizerně, to ne. Jemu muselo být jasné podle ekonomických výsledků společnosti, že dceřiné společnosti jsou napěchované penězi," okomentoval Černohorský.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD), ve které byl ministrem financí pozdější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana tehdy vláda ministerstvům financí a průmyslu a obchodu uložila jednat o prodeji exkluzivně se skupinou Karbon Invest, a to i přestože vyšší nabídku poslala i společnost Penta. Důvody exkluzivity a jiné podrobnosti ke kauze si ale Urban nepamatuje, jak uvedl pro E15.cz.

Podle státního zástupce posudek vůbec nezahrnoval dceřiné firmy, různé další majetky a hrubě podhodnotil cenu 40 tisíc bytů, které OKD vlastnila. Státní podíl tak za 4,1 miliardy korun získala skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy a státu proto vznikla škoda přes 5,7 miliardy korun.

Doucha postupoval dle soudu podle svého odborného přesvědčení, přičemž posudek neměl sloužit k určení tržní ceny, ale minimální částky pro další jednání. "Pokud by byl oceněn na vyšší částku, podíl by vůbec nemusel být prodán," uvedla soudkyně.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým patřil Karbon Invest, po dvou měsících od nabytí státního podílu OKD prodali investiční skupině RPG Industries, která patří miliardáři Zdeňku Bakalovi. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.