Nezájem investorů sráží brokery do hlubokých ztrát

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nervozita investorů začíná dopadat na hospodářské výsledky brokerů. Jejich finanční výsledky se v prvním letošním čtvrtletí razantně zhoršily, řada z nich se propadla do červených čísel. Celková ztráta šesti nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry dosáhla v prvním letošním čtvrtletí 5,6 milionu korun, stejní brokeři přitom ve stejném období loňského roku vydělali téměř 65 milionů korun.

Brokeři, kteří žijí z poplatků za každý obchod svých klientů, trpí především letošním nízkým objemem obchodů. Analytici se shodují, že nejistota je příliš vysoká a rizikových faktorů spíše přibývá. Investoři tak raději vyčkávají a neobchodují. Uznávají to i sami obchodníci.

„V porovnání se stejným obdobím loňského roku trpěly letos akciové trhy nízkou likviditou, což se samozřejmě projevilo na příjmech z obchodování s cennými papíry,“ přiznává Iveta Kmochová ze společnosti BH Securities, které se zisk v prvním čtvrtletí meziročně propadl více než o 60 procent na 4,31 milionu korun.

„Náš negativní výsledek byl ovlivněn především nepříznivým vývojem a nízkými objemy obchodování na burzách,“ potvrzuje hlavní příčinu špatných hospodářských výsledků obchodní ředitel broker je tu České spořitelny Libor Janoušek.

Brokerjet v prvních třech měsících letošního roku prodělal 1,77 milionu korun, v posledním kvartále loňského roku přitom vydělal téměř deset milionů. „Zároveň se na hospodaření v prvním čtvrtletí projevily i investice do nových služeb, které nabízíme klientům, například personální poradenství Můj Makléř,“ vypočítává Janoušek další příčiny špatných hospodářských výsledků.

Nejhůře dopadla společnost Colosseum, která v první čtvrtině letošního roku prodělala 3,72 milionu korun o rok dříve přitom vydělala za stejné období 12,32 milionu korun.

Colosseum byla značně postižena loňským krachem firmy MF Global. „Od května již Colosseum hospodaří provozně v zisku,“ říká , člen představenstva a jeden z největších akcionářů firmy. V současné době dochází k vyplácení prostředků poškozených klientů MF Global od správcovské firmy KPMG a britského fondu pojištění vkladů FSCS. Většiny klientů by se krach neměl vůbec dotknout, částky do 50 tisíc liber jsou totiž plně pojištěny.

Hospodaření tuzemských brokerůHospodaření tuzemských brokerů | E15

Na začátek roku by nejradši zapomněla také , která patří k největších obchodníkům s akciemi na pražské burze, kde stojí za zhruba 30 procenty objemu obchodů. Ztráta Patria Finance za leden až březen dosáhla 3,07 milionu korun, za stejné období roku 2011 vydělala 6,83 milionu korun. „Důvodem byly zejména nižší výnosy ovlivněné poklesem objemu obchodů s akciemi na pražské burze,“ řekl Milan Cízl, šéf finančního oddělení Patrie.