Nezaměstnanost v srpnu stagnovala, přibývá volných míst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala třetí měsíc v řadě na 7,4 procenta. Bez práce bylo 535 225 lidí. Stále roste počet volných míst, v srpnu jich zaměstnavatelé nabízeli 54 724, zhruba o 14 000 více než před rokem. Situaci na trhu práce stále ovlivňují sezonní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii, lázeňství, lesních závodech a povrchových lomech.

„V září by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo vlivem příchodu hlavní vlny absolventů do evidence stagnovat. V říjnu, s postupným utlumováním sezonních prací, pak může vzrůst. S největší pravděpodobností se ale nedostane na loňské hodnoty,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce České republiky Marie Bílková. V září i říjnu byla loni nezaměstnanost na 7,6 procenta.

„Letošní minimum v míře nezaměstnanosti zůstává nepokořeno. Důvodem je menší pokles registrovaných nezaměstnaných, kterým se méně než v předchozích několika měsících dařilo najít pracovní místo – do zaměstnání z úřadu práce zamířilo o 1 015 méně nezaměstnaných než v předchozím měsíci,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti je dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,7 procenta. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, 9,8 procenta. V obou případech je to o desetinu procentního bodu méně než v červenci. Nejnižší podíl nezaměstnaných mezi kraji je tradičně v Praze, nyní 5,3 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,6 procenta.

Vývoj nezaměstnanosti za posledních 20 let

nezaměstnanost srpennezaměstnanost srpen | www.tradingeconomics.com

Zdroj: tradingeconomics.com

Na jedno volné pracovní místo připadá 9,8 uchazeče. Úřad práce také na konci měsíce evidoval 25 385 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. „Ve srovnání s předchozím měsícem jich přibylo 1637, meziročně jich ale evidujeme o 6526 méně. Na celkové nezaměstnanosti se tak výrazně nepodepsali. Mírné navýšení jejich počtu navíc vykompenzovali učitelé a pedagogičtí pracovníci, kteří se ve větší míře vrátili zpět do zaměstnání,“ uvedla Bílková.

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem například o pomocné pracovníky ve stavebnictví a v rostlinné výrobě, zedníky, manipulační dělníky, pracovníky v gastronomii, prodavače a policisty. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Uplatní se IT specialisté, grafici, strojírenští technici, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví i v sociální oblasti. Přednost dávaly firmy proškoleným specialistům s praxí.

Míra nezaměstnanosti podle Eurostatu, což je údaj používaný pro mezinárodní srovnání, řadí Česko nadále pod evropský průměr. Podle úřadu práce míra české nezaměstnanosti v této metodice vycházející z červencových výsledků dosahovala 5,8 procenta, zatímco v celé EU to bylo v průměru 9,8 procenta.

Seznam úřadů práce v České republice