Nižší budovy a větší respekt k památkám: Tak vypadá finální studie na přeměnu brownfieldu v Bubnech

Pohled na Bubny - Zátory z jihu. (na snímku vizualizace)

Pohled na Bubny - Zátory z jihu. (na snímku vizualizace) Zdroj: IPR

A takto ze severu. (na snímku vizualizace)
Takto vypadala budova u Výstaviště v původní studii.
V té finální dochází k citlivějšímu urbanistickému řešení mezi novou čtvrtí a areálem Výstaviště u Stromovky. Nově je maximální výška věže na této straně stanovena na 12 podlaží místo původních 18 podlaží.
Takt vypadalo předpolí Hlávkova mostu v předchozí studii.
V té finální území určené pro výstavbu Vltavské filharmonie vytvoří jednak předprostor a jednak propojí budovu Vltavské filharmonie s nábřežím. Podoba budovy Vltavské filharmonie a ztvárnění celé parcely včetně nábřeží však vzejde až z architektonické soutěže.(na snímku vizualizace finální studie)
17
Fotogalerie

Budoucí městská čtvrť Bubny-Zátory má finální podobu. Studie představená v červnu 2019 doznala změn. Mezi ty nejzásadnější patří snížení výškové hladiny v některých částech čtvrti, větší důraz na zeleň a obecně větší respekt k památkám. Finální podoba studie byla představena ve středu dopoledne.

Souběžně s pořízením územní studie probíhá i změna územního plánu, která byla schválena v říjnu 2020. Veřejné projednání se odehraje zhruba za rok. Již nyní mají vlastníci možnost projektovat.

„Vše jsme navíc paralelně urychlili novou změnou územního plánu, která šetří všem skoro dva roky času, než kdybychom pokračovali podle dosavadního předpokladu, tedy podle původní změny územního plánu z roku 2008. Tu jsme proto již v říjnu definitivně ukončili,“ přibližuje Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

V následující galerii vizualizací si můžete prohlédnout, jak budou vypadat Bubny-Zátory v budoucnu a jaké změny přinesla ve středu schválená finální studie oproti té z června 2019.

Přeměna 110 hektarového území Bubny-Zátory nabídne v budoucnu bydlení pro 25 tisíc obyvatel a k tomu ještě 29 tisíc pracovních míst.

Na změnách v území se podíleli a shodli vedle zástupců z dotčených městských částí i majitelé pozemků. Drtivou většinu území vlastní developer CPI Property Group. 

Návrh studie, kterou zpracoval atelier Pelčák a partner architekti s atelierem Thomas Müller + Ivan Reimann Architekten ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), byla představena veřejnosti v létě 2019.

Občané, spolky i městská část se mohli k návrhu vyjádřit a podat připomínky, což se také stalo. Autoři společně s magistrátem připomínky následně zpracovali a vytvořili finální návrh studie, podle které vznikne nová čtvrť. Podrobnost územní studie je vypracovaná do detailu, který odpovídá regulačnímu plánu.