NKÚ: Využití výsledků výzkumu vázne, pět z osmi do praxe nepřešlo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Využívání výsledků výzkumu Technologické agentury ČR (TA ČR) vázne. Pět z osmi projektů, které kontroloval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), do praxe nepřešlo. Zbylé projekty měly problémy. Podle TA ČR by ale výsledky měly přejít do praxe do tří až pěti let po ukončení výzkumu a projekty kontrolované NKÚ nebyly ani v půli této doby.

Kontroloři prověřili 35 projektů, na které příjemci získali dotace 425 milionů korun. Kvůli omezené působnosti NKÚ nemohl zkontrolovat asi polovinu této částky. Z 35 projektů bylo v době kontroly dokončeno osm. Výstupy pěti z nich do praxe nepřešly, u jednoho jen částečně a u dvou nabralo využití výsledků projektů zpoždění, uvedl NKÚ.

Na využívání výsledků výzkumu v praxi se TA ČR nyní významně zaměřuje. „Řešení však nejsou jednoduchá ani rychlá, navíc je TA ČR limitována jak kapacitně, tak z hlediska svých pravomocí daných platnou legislativou,“ reagovala agentura na výsledky kontroly NKÚ. Zdůraznila také, že výsledky tří projektů přešly do praxe již v prvním roce po ukončení výzkumu. „Podle programu by měly být výsledky výzkumu uplatněny v praxi do tří let od ukončení projektu,“ dodala. Tato doba podle ní není neobvyklá u podobných projektů v zahraničí, agentura sama ale považuje za standardní a mezinárodně srovnatelné toto období od tří do pěti let po ukončení. Navíc uplatnění výsledků nemusí vždy znamenat přímý ekonomický přínos, dodává.

Důvodem, proč využívání výsledků v praxi vázne, je podle NKÚ mimo jiné nedůslednost, s níž agentura u některých příjemců vyžadovala dodržování dotačních podmínek. „Ve výsledku tyto chyby snižují efektivitu aplikovaného výzkumu,“ uvádí NKÚ. Problémy našli kontroloři už při kontrole výběru projektů, které dosáhly na dotace.