Novela volebního zákona jde do Sněmovny, kritika proudí ze všech stran

Politická kampaň - ilustrační foto

Politická kampaň - ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Vláda stanovila stropy na veškeré volební výdaje. Shoda ovšem neznamená, že v dolní komoře parlamentu bude předloha zákona ušetřena kritiky poslanců z řad vládní koalice, o smršti pozměňovacích návrhů napříč politickými stranami nemluvě.

Navíc schvalování normy nebude jednoduché ani z dalšího důvodu: volební zákony mají speciální proceduru – souhlasit s novelou musí samozřejmě Senát, a sněmovna jeho případný nesouhlas nemůže přehlasovat.

S návrhem zákona nejsou spokojeni politici z ANO, především kvůli stanovení maximální výše daru na tři miliony korun od jednoho dárce. Když někdo transparentně vydělá peníze a zdaní je, je jeho věcí, komu chce kolik darovat. Proč by měl být omezen nějakou hranicí, uvádí poslanecký klub.

Ten ještě bude zvažovat, jak bude postupovat při jednání ve sněmovně. Podle ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD), jednoho z navrhovatelů novely, tento limit nemusí být konečný, osobně by ho dokonce ještě snížil.

Diskriminace klasických stran?

TOP 09 je zase přesvědčena, že výdajový limit na předvolební kampaň pro sněmovní volby diskriminuje klasické politické strany, návrhy na úpravu jednotlivých parametrů zákona, tedy nastavených limitů, připravují také komunisté.

ODS je zásadně proti zřízení nového Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Ten by měl mít předsedu a čtyři členy. Předseda úřadu by byl jmenován na šest let nejvýš dvakrát po sobě, musel by být nestraník a nejméně tři roky před nominací by nesměl být poslancem, senátorem nebo krajským zastupitelem. I o tom se v dolní komoře parlamentu povede velká diskuze.

Financování politických stranFinancování politických stran | E15