Noví členové rady ČNB jsou zastánci růstu úroků

Aleš Michl

Aleš Michl Zdroj: Tomeš Michael

Tomáš Holub
2
Fotogalerie

Od listopadu zasednou v radě České národní banky dva noví členové. Nastupující tandem je znám vstřícným postojem k růstu úroků.

Sestava radních ČNB má po minulém týdnu pro příští čtyři roky jasné složení. Do křesel po tandemu odcházejících členů Mojmíru Hamplovi a Vladimíru Tomšíkovi usednou dva noví členové. Ekonom, burzián a dosavadní premiérův rádce Aleš Michl a dlouholetý úředník s puncem šedé eminence ČNB Tomáš Holub.

Orientace centrální banky se ale podle ekonomů příliš nezmění už jen proto, že druhý z nastupujících bankéřů připravoval radním desky už před pár lety. Oba spojuje obdobný postoj k ekonomice – jsou známi svým vstřícným postojem k růstu úroků.

Vedení ČNB zároveň přibere velkého kritika devizových intervencí, největší akce centrální banky v jejích novodobých dějinách. Byl to právě Michl, který hlasitě zpochybňoval politiku slabé koruny a extrémně levných peněz. Jako takzvaný jestřáb přející přísnější měnové politice se podle ekonomů v bance projeví také Tomáš Holub.

Více či méně hlasitými jestřáby byl i tandem bankéřů, kteří radu opouštějí. Oba noví členové se ujmou úřadu 21. listopadu. Měnová politika ČNB by se s příchodem nové dvojice neměla zásadně měnit, jelikož se radní primárně řídí ustálenými modely rozhodování.

„Vliv jednotlivých členů na podobu měnové politiky ČNB se přeceňuje. Klíčovou úlohu sehrává příslušný analytický aparát centrální banky, který bankovním radním připravuje podklady. Ten nadále zůstává,“ říká ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Proti novicům v radě toho odborníci mnoho nenamítají. „Znám ho jako praktického ekonoma, který má reálné zkušenosti z fungování kapitálových trhů. Je dobře, že v ČNB usedne člověk z praxe,“ říká o Aleši Michlovi ekonom BHS Štěpán Křeček. Zatímco Michlovo jmenování je podle pozorovatelů čistě politickým tahem, opakem je příchod Holuba.

„Holubovo jmenování do bankovní rady nebude moci být označeno jako politické, což vyváží sentiment vzniklý v souvislosti se jmenováním Michla,“ míní Kovanda. Byl to právě Holub, kdo už v minulosti šéfoval jednomu z analytických aparátů ČNB. „Jeho vliv na podobu měnové politiky byl už v uplynulých letech srovnatelný s vlivem bankovních radních, ne-li vyšší,“ dodává Kovanda.

Aleš Michl
Dříve působil v týmech místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla a od roku 2006 do roku 2015 pracoval v Raiffeisenbank. Od února 2014 až dodnes je externím poradcem ministra financí, kterým byl od ledna 2014 do května 2017 Andrej Babiš. Teď je i jeho ekonomickým poradcem. Michl od července 2016 spoluvlastní investiční fond Quant.
Tomáš Holub
Od května 2004 vede měnovou sekci České národní banky. Předtím působil čtyři roky jako poradce guvernéra centrální banky. Podle Lidových novin patří k podporovatelům intervencí, které centrální banka prováděla od listopadu 2013 do dubna 2017 s cílem oslabit domácí měnu kvůli hrozící deflaci. Před nástupem do ČNB působil Holub jako makroekonom v Komerční bance.