Nový občanský zákoník zdržuje práci soudců

Poradci budou za svá doporučení odpovědní, ilustrační foto

Poradci budou za svá doporučení odpovědní, ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Nový občanský zákoník platný od začátku roku přinesl části českých soudců a advokátů nával práce, jaký prý dosud nezažili. Někteří z těch, které deník E15 oslovil, dokonce hovoří o „ohromné ráně pro celou republiku“. Tvrdí, že studium tří tisícovek nových paragrafů zpomaluje jejich rozhodování.

Zda jde o obecný problém, má ukázat analýza ministerstva spravedlnosti. Ta by měla zhodnotit první tři měsíce praktického fungování nového kodexu. Úředníci nyní odhadují, že nižším soudům vzroste objem práce zhruba o tři procenta.

O fungování normy budou soudci diskutovat i mezi sebou. „Koncem února máme republikový sněm, tam si poslechnu názory kolegů. Většinou se zatím řídíme původním kodexem,“ uvedl šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Dvořák: Soudci nebyli ochotní si novou úpravu hlouběji nastudovat

O něco konkrétnější je místopředseda Obvodního osudu pro Prahu 9 Bohumil Dvořák. „Jestli něco znemožňuje správné uplatňování zákoníku v praxi, je to především neochota významné části právní praxe novou úpravu hlouběji studovat,“ řekl.

Dvořák připomněl, že času na přípravu bylo dost. Zákoník byl vyhlášen ve Sbírce zákonů už v březnu 2012. „I když ministerstvo spravedlnosti zaspalo, nebyly například připraveny vzory nových předvolání k jednání, myslím, že si s tím soudy vcelku poradily. A že tedy k nějakému výraznému zbrzdění jejich práce nedošlo. Alespoň na našem soudu to na lednových výsledcích není patrné,“ poznamenal Dvořák.

Podobně reagoval i předseda Obvodního soudu pro Prahu 3 Michal Princ. „Zatím jsme nic katastrofického nezaznamenali. Předpokládám ale, že od poloviny roku to bude horší, protože na nižší soudy postupně přechází obchodní agenda z krajských soudů,“ konstatoval.

Dříve neveřejné případy se nyní projednávají veřejně

Předseda královéhradeckého okresního soudu Milan Plhal souhlasí, že nový kodex byl nepochybně potřeba. Pro soudcovský život však podle něj nic pozitivního nepřinesl. „Máme celou řadu povinností a musíme nařizovat veřejná jednání i v případech, které jsme projednávali a rozhodovali neveřejně,“ uvedl jako příklad jedné z komplikací Plhal.

Část soudců a advokátů vidí největší úskalí v tom, že chybí judikatura, přičemž ta dosavadní je vesměs nepoužitelná. Podle Dvořáka je však možné v mnoha případech vycházet z rozhodnutí našich prvorepublikových či rakouských soudů. V Rakousku dodnes mají občanský zákoník z roku 1811, který až do nástupu komunistů k moci platil i u nás. A právě ten se stal základem pro nový kodex.

„Obsahově je nový zákoník postaven na právnické tradici o dost bohatší než ten dosavadní. Tuto tradici je potřeba znovu objevit a osvojit si ji. Proto vidím problém zejména v nás právnících,“ dodal Dvořák.