Novým předsedou hnutí STAN je liberecký hejtman Půta

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta Zdroj: CTK

Novým předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal liberecký hejtman Martin Půta. Rozhodli to dnes delegáti republikového sněmu v Průhonicích u Prahy. Půta v čele hnutí vystřídal Petra Gazdíka, který se rozhodl znovu nekandidovat. Nový předseda v tajné volbě neměl protikandidáta, podpořilo ho všech 160 hlasujících.

Gazdík ve svém projevu uvedl, že STAN potřebují novou krev. Odchází prý kvůli povinnostem ve Sněmovně i osobním důvodům, v brzké době čeká narození dalšího potomka. Jako svého nástupce navrhl Martina Půtu. Dvaačtyřicetiletého libereckého hejtmana také nakonec sněm podpořil.

Půta má zkušenosti z komunální politiky od roku 2002, kdy se stal třikrát po sobě starostou v pohraničním Hrádkou nad Nisou. Funkci opustil v roce 2012, kdy byl zvolen hejtmanem.

Půta: S TOP 09 pouze do sněmovny

Půta je dlouhodobě zastáncem volnější spolupráce s TOP 09. V krajských a komunálních volbách by podle Půty měli starostové na rozdíl od sněmovních voleb kandidovat samostatně. „Teprve obhajoba našich pozic v komunálních a úspěch v krajských volbách může být podle mého názoru potvrzením ambicí směřujících k samostatnému účinkování Starostů a nezávislých na celostátní politické scéně,“ tvrdí Půta.

Politická kariéra Martina Půty
V politice se začal angažovat v rámci sdružení Hrádek potřebuje změny!, které mimo jiné bojovalo proti výstavbě silnice přes městský park v Hrádku nad Nisou a kritizovalo poměry ve městě. V komunálních volbách v roce 2002 sdružení dostalo téměř 40 procent hlasů (11 z 25 mandátů) a Půta byl poté zvolen starostou. Sdružení uspělo i v dalších komunálních volbách v roce 2006 (přes 51 procent hlasů) a 2010 (přes 60 procent hlasů).
Do zastupitelstva Libereckého kraje kandidoval za SOS již v roce 2004, kdy ale nebyl zvolen. Členem zastupitelstva se stal až v únoru 2007 jako náhradník poté, co jedna ze zastupitelek SOS rezignovala. V roce 2008 již byl zvolen jako lídr kandidátky Starostové pro Liberecký kraj, která získala sedm mandátů a letos vyhrála volby se ziskem 13 z 45 mandátů.
Před krajskými volbami 2012 Půta mimo jiné řekl, že cílem SLK je „prosadit férové soutěže jako cestu k úsporám veřejných peněz a zrušit nesystémové dotace určené stranickým kamarádům a známým“. Rozhodování kraje musí být podle Půty transparentní. „Každá utracená koruna bude zveřejněna na webu,“ řekl. Důležitá jsou podle Půty i jasná pravidla pro spravedlivou podporu venkova, kultury, sportu a neziskových organizací.
Po krajských volbách 2012 čelil Půta jako lídr vítězného SLK několika anonymním útokům.
Kandidaturu do čela STAN oznámil letos počátkem března poté, co jeho nominaci schválil sněm místního hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Samo krajské hnutí se však rozhodlo, že bude dál působit jako samostatné, protože má v kraji silnou členskou základnu.

Zeman: Nové strany jsou ostruha v boku lenivého koně

Sněmu v Průhonicích se účastní zhruba 170 delegátů. Mezi hosty je stejně jako loni prezident Miloš Zeman. Ten přirovnal nová politická uskupení k ostruze zabodnuté do boku lenivého koně. „Kéž by ona ostruha byla zaťata hluboko,“ řekl prezident.

Prezident se ve svém projevu zamýšlel, nakolik je spolupráce s TOP 09 vhodná. Jak argumentoval, zatímco ještě před rokem mělo hnutí Starostové a nezávislí jedenáct poslanců, nyní jich má v rámci klubu TOP 09 jen šest.

„Naše spojenectví se osvědčilo,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, další z hostů sněmu. Diskuse o tom, zda obě uskupení mají spolupracovat, mu připomínají diskuse před rozdělením Československa.

Kalousek: Chceme většinu v Senátu

Spojenectví potvrdil i šéf společného poslaneckého klubu a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jak uvedl, TOP 09 a Starostové budou letos bojovat za to, aby společně dosáhly ústavní většiny v Senátu.

V letošních senátních volbách bude TOP 09 dokonce spolupracovat i s ODS. „V některém obvodu bude kandidát ODS s naší podporou, v jiném to bude naopak,“ řekl Kalousek.

Na sněm starostů dorazili také předsedové ODS Petr Fiala a lidovců Pavel Bělobrádek.