O konání referenda rozhodne vláda nebo 250 tisíc občanů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vláda dnes schválila vlastní návrh zákona o obecném referendu. Referendum by mohlo být vyhlášeno, pokud o to požádá peticí 250 tisíc občanů. Vyhlásit jej bude moci také vláda. Návrh nyní míří do sněmovny, k jeho schválení v parlamentu je nutná ústavní většina. Koalice tedy potřebuje hlasy opozice, která ale předlohu kritizuje.

K vypsání referenda bude podle návrhu vlády potřeba rovněž souhlasu obou komor českého parlamentu. Opoziční ČSSD s tím nesouhlasí. „Návrh není zákonem o obecném referendu, ale zákonem o vládním referendu. Považuju to spíše za snahu zmařit konání referend,“ řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Pokud by parlament konání referenda musel schválit, mohlo by se podle něho stát, že koaliční většina by je zamítla.

Sociálním demokratům se nelíbí také nutný podíl voličské účasti pro to, aby byly výsledky referenda uznány za platné a závazné. Vláda podíl zvýšila z 35 na 50 procent. Podle Tejce se tak může referendum velmi lehce zmařit.

ČSSD podle šéfa poslaneckého klubu vládní předlohu v úvodním projednávání ve sněmovně podpoří. V takzvaném druhém čtení ale bude podávat pozměňovací návrhy.

Dosavadní neúspěšné předlohy, například ČSSD, předpokládaly, že o vypsání referenda bude moci požádat také skupina senátorů nebo poslanců. Méně podpisů by bylo nutných pro konání všelidového hlasování. Podle Tejce se o počet podpisů nemá smysl přít, stejně jako o negativní nebo pozitivní vymezení oblastí, o nichž se referendum konat může, nebo ne.

Materiál z dílny vicepremiérky a šéfky Legislativní rady vlády Karolíny Peake (VV) uvádí, že občané budou v referendu rozhodovat především o zásadních věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Referendum by tak mělo zasahovat především do působnosti moci výkonné a týkat se věcí, které přesahují funkční horizont jedné vlády.

Referendum se naopak nebude moci konat například o ustanovování jednotlivých konkrétních osob do funkcí či o jejich odvolávání, o otázkách týkajících se daní či o takových otázkách, které by zasahovaly do práce soudů nebo byly v rozporu s mezinárodními závazky země. Tato ustanovení by byla ukotvena v ústavní novele.

Vládní materiál zmiňuje také výdaje na realizaci případného referenda a připomíná, že když v roce 2003 občané ČR hlasovali o připojení k EU, přišlo to stát celkem na 401,6 milionů korun.

Otázka referenda je v ČR dlouhodobě předmětem ostrého politického boje. Nynější vládní koalice nedávno smetla ve sněmovně ze stolu opoziční návrh, který předpokládal vypsání referenda na základě petiční akce 200 tisíc občanů nebo potom, co by jej podpořilo 80 poslanců nebo 33 senátorů.