O místo šéfa lidovců je velký zájem, možných nástupců Bělobrádka je hned několik

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek vystoupil na konferenci KDU-ČSL 15. září 2018 v Praze.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek vystoupil na konferenci KDU-ČSL 15. září 2018 v Praze. Zdroj: ČTK

Marian Jurečka ve volebním štábu 13.10.2018
Již v prvním kole zvolený senátor Jiří Čunek sledoval 13. října 2018 v Praze ve volebním štábu KDU-ČSL výsledky druhého kola senátních voleb.
3
Fotogalerie

Začíná se spekulovat o nástupci Pavla Bělobrádka, který skončí na jaře. Ve hře je až pět jmen, nejčastěji se mluví o zlínském hejtmanovi Jiřím Čunkovi a prvním místopředsedovi strany Marianu Jurečkovi.

říští březen slibuje vyústění hned dvou politických bitev, které se rozehrály už nyní. ČSSD si na sjezdu vyjasní, zda ji dál povede Jan Hamáček, pod nímž se po volebním debaklu kýve židle. A po rozhodnutí šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, který už nebude obhajovat funkci, si lidovci zvolí jeho nástupce a zřejmě vymění některé z pěti místopředsedů.

Bělobrádek říká, že cítí ztrátu energie. „Byl bych rád, aby potenciální kandidáti měli dostatek času představit se členské základně,“ zdůvodnil načasování svého kroku. Dodal, že za několik týdnů překoná délku předsednictví Josefa Luxe a stane se nejdéle sloužícím polistopadovým lídrem křesťanských demokratů.

Mezi favority souboje o Bělobrádkův post patří Marian Jurečka, první místopředseda strany, který se podílel na jejím návratu do Poslanecké sněmovny v roce 2013. To se zatím žádnému politickému uskupení v moderní české historii nepodařilo.

Jurečka byl druhým mužem partaje téměř po celou dobu Bělobrádkova působení, čtyři roky řídil ministerstvo zemědělství. „Nevylučuji to, vážně to zvažuji. Do konce října dám vědět,“ řekl ke své možné kandidatuře.

Dalším uchazečem patrně bude bývalý místopředseda dolní komory parlamentu a současný šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Už delší dobu se snaží, aby byl vidět. Aktivní je například při návrzích na řešení nedostatku bytů, kde spolupracuje s ministerstvem pro místní rozvoj. Z tématu se stal jeden z hlavních taháků komunálních voleb.

„Se mnou už řada lidí mluvila, jestli bych nechtěl kandidovat na předsedu. Přemýšlím o tom, nevylučuji to,“ uvedl. „Důležité je, aby zůstala síla v jednotě, lídrovi a dobrém týmu. Tyto věci se musejí dohromady poskládat. To je priorita,“ podotkl.

Řady zájemců mohou rozšířit další místopředseda strany Ondřej Benešík, který má na starosti zahraniční problematiku a ve sněmovně řídí výbor pro evropské záležitosti, nebo poslanec Marek Výborný. Ten se angažuje v problematice exekucí a osobních bankrotů, zvolen byl však teprve loni.

Těžkou váhou klání by byl zlínský hejtman Jiří Čunek, který v senátních volbách obhájil mandát už v prvním kole. Bělobrádkovi se postavil předloni na jaře, získal však jen 16 procent hlasů. 

„Musím říci, že kdyby Pavel Bělobrádek kandidoval, tak bych o svojí kandidatuře daleko vážněji uvažoval. V tuto chvíli to neřeším, rozhodnu se začátkem roku,“ řekl Čunek, který již lidovce vedl v letech 2006 až 2009. Podle něj by mohli získávat více než přes pět procent hlasů.

Hlavní kandidáti na místo předsedy KDU-ČSL
Jiří Čunek (59)
  • senátor (od 2006)
  • hejtman Zlínského kraje (od 2016)
  • člen strany (od 1990)
  • předseda strany (2006 až 2009)
  • na šéfa lidovců loni něúspěšně kandidoval proti Pavlu Bělobrádkovi
  • starosta Vsetína (1998 až 2006, 2014 až 2017)
  • ministr pro místní rozvoj a 1. místopředseda vlády (leden až listopad 2007, duben 2008 až leden 2009)
  • ženatý, čtyři dcery
Marian Jurečka (37)
  • člen strany (od 1999)
  • místopředseda strany (2010 až 2011)
  • první místopředseda strany (od 2011)
  • poslanec (od 2013) ministr zemědělství (2014 až 2017)
  • ženatý, pět synů