Sleva za bydlení. Jurečka chce udržet zaměstnance v malých obcích nižšími odvody

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
Marian Jurečka
6
Fotogalerie

Až pět set korun by měli na sociálním pojištění ušetřit zaměstnanci, kteří žijí ve znevýhodněných lokalitách, navrhuje KDU-ČSL. Vláda má o návrhu rozhodnout ve středu, zřejmě ho ale zamítne.

Vláda bude ve středu rozhodovat o návrhu lidoveckého poslance a exministra zemědělství Mariana Jurečky, který osvěžil svou myšlenku zavést slevy pro zaměstnance v malých obcích. Lidovci navrhují, aby lidé žijící v malých obcích do pěti set obyvatel platili o pětistovku méně měsíčně na sociálních odvodech, což by je mělo motivovat k setrvání ve znevýhodněných a vyloučených lokalitách.

„Sledujeme trend, kdy se počet obcí nad 500 obyvatel zvyšuje a počet obcí do pěti set obyvatel neustále klesá,“ uvedl Jurečka s tím, že některé z těchto obcí ani nemají potenciál populačního, ekonomického nebo sociálního rozvoje a lidé se proto stěhují jinam. Návrh se Jurečkovi nepodařilo prosadit v minulé koaliční vládě ANO, ČSSD a KDU-ČSL, kde byl ministrem.

Zavedení slevy by stát mělo přijít na 1,5 miliardy korun a seznam obcí by mělo určit vládní nařízení. Nárok na slevu by měli mít ti, kteří pobírají méně než 1,5násobek průměrné mzdy a trvalý pobyt mají v jedné z dotčených obcí.

Je však pravděpodobné, že vláda návrh ve středu zamítne. Nesouhlasně se totiž k návrhu staví rezorty financí, vnitra i práce a sociálních věcí. „Svázání slev s místem trvalého bydliště považujeme za nesystémové. Trvalé bydliště má mnoho lidí v místě, kde se prakticky nevyskytuje, zatímco skutečně žijí v místě, kde jsou zároveň zaměstnáni,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Sleva 500 korun měsíčně není motivační a nebude důvodem pro to, aby se občané z obce nestěhovali, naopak by mohlo dojít k účelovému přihlašování se do těchto obcí,“ uvádí ministerstvo práce a sociálních věcí, podle kterého je nespravedlivé, že na slevu nedosáhnou živnostníci, ale jen zaměstnanci. Proti návrhu se postavily také odbory a zaměstnavatelské svazy.