O střechu nad hlavou může brzy přijít až šest tisíc lidí z ubytoven

Ubytovna

Ubytovna Zdroj: CTK

Ubytování pro chudé budou podle rozhodnutí vlády řešit od roku 2017 obce. Měly by investovat skoro 15 miliard korun ročně. Na podzim přijde další vlna kontrol sociálních ubytoven. Pokud hygienici a stavební úřady jejich stav neschválí, budou zavřeny. Ohrožena je tak téměř čtvrtina z pětadvaceti tisíc lidí, kteří v těchto budovách žijí.

Kvůli nové normě hrozí řadě ubytoven ztráta licence a jejich obyvatelům vystěhování a ztráta příspěvku. Až čtvrtině lidí, kteří bydleli na ubytovnách a pobírali doplatek na bydlení, hrozí ztráta střechy nad hlavou. Budovy, v nichž žijí a které na jaře kvůli novele zákona o pomoci v hmotné nouzi vypadly ze statistik ubytoven, čeká na podzim přísná regulace. Ta může vést k jejich zavírání.

Ze statistik Úřadů práce plyne, že počet lidí na ubytovnách pobírajících doplatky klesl od dubna do srpna o více než šest tisíc. „Dubnová čísla vycházejí z jiné právní úpravy typů bydlení, které zahrnovaly i část jiných než obytných prostorů a ubytovny v bytových domech,“ uvedl mluvčí rezortu práce a sociálních věcí Jiří Vaněk.

Podle koordinátora Platformy pro sociální bydlení Víta Lesáka je část lidí stále tam, kde byla. Ubytovatelé ale nepožádali o provozní řády, takže je úřady nevedou jako ubytovny. „Můžeme se domnívat, že mnozí z těch, kteří statisticky vypadli z ubytoven, jsou v těch nejhorších podmínkách,“ uvedl Lesák.

Registrace po zimě

Méně odvážné ubytovny totiž nechaly registraci na později. „Podzimní registrace pro takzvané jiné než obytné prostory bude přísnější. Pokud neprojdou přes hygienu a stavební úřady, není jasné, co bude před zimou s ubytovanými,“ popsal. Ti mohou přijít i o doplatky na bydlení.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí může za pokles také to, že část lidí našla bydlení ve standardních bytech či jim pomohly obce. Prakticky se to ale týká jen zlomku lidí, uvádí platforma. Novela pomoci v hmotné nouzi účinná od dubna přinesla souhlas obce s přiznáním doplatku na bydlení.

Až za dva roky

Ten pak zrušilo stanovisko rezortu vnitra, podle něhož je rozhodnutí obcí nezávazné. Ke změně zákona vyzýval i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier /ČSSD/ a nevládní organizace. Problematickou situaci lidí na ubytovnách by měla vyřešit koncepce sociálního bydlení, kterou včera schválila vláda. Předpokládá, že obce lidem v bytové nouzi nabídnou sociální byty.

Zákon, podle jehož návrhu by byly třeba ročně po dvacet let investice 14,6 miliardy korun, by měl ale platit nejdříve od roku 2017.

Sociální bydlení je dlouhodobý problém. Stát lidem v hmotné nouzi vyplácí dávky na bydlení, což provozovatelé ubytoven zneužívají. Situaci komplikuje novela zákona o hmotné nouzi, jež začala platit na jaře a podle níž měly dávat souhlas k dávkám obce. Kvůli plošnému zamítání dávek začaly vyplácet peníze úřady práce.

Lidé v ubytovnách beroucí doplatek na bydlení*
počet společně posuzovaných osob počet dětí
duben 25 274 4 829
červen 18 792 3 545
červenec 19 240 3 628
srpen 18 684 3 520

* v letošním roce Pramen: Úřady práce