Občanské iniciativy: Pražští radní rok po volbách přešlapují na místě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Daniel Baranek, wikimedia

Magistrát je o něco otevřenější, ale ani noví politici zatím stále neřeší hlavní problémy Prahy, takové je vysvědčení občanských iniciativ Arnika, Auto*Mat, BuskerVille, Oživení, PragueWatch a Pražské fórum rok po komunálních volbách v hlavním městě.

Největším problémem ohrožujícím efektivní správu města zůstává podle občanských iniciativ korupce. „Dokud Praha nebude potírat korupci systémově, nelze očekávat, že dojde k podstatnému zlepšení situace,“ říká Martin Kameník z Oživení. „Za první rok vládnutí bohužel vedení města spíše přešlapovalo na místě, než aby bylo schopno pokračovat v realizaci stávající protikorupční strategie, říká. Vidí však i pozitiva - primátor Svoboda se podle Kameníka snaží vyšetřit prodražování stavby městského okruhu, zlepšit její kontrolu a zveřejnil nezávislý audit.

„Primátor Svoboda vidí vzor Prahy v Kodani, která vsadila na chůzi a cyklistickou dopravu a dnes patří k městům s nejvyšší kvalitou života na světě. V praxi ale Praha pokračuje v politice velkých dopravních staveb, jejichž přínos je sporný. Primátor se pokouší zmírnit enormní prodražení Blanky, v tu samou dobu však magistrát chystá Blanku 2 a veřejnost zase o ničem neví,“ říká Vít Masare za iniciativu Auto*Mat. Stále se podle něj připravuje stavba tunelů u Muzea, které by znemožnily přeměnu severojižní magistrály v městský bulvár, peníze potřebné pro rozvoj veřejné dopravy pohlcují rostoucí provozní náklady Dopravního podniku.

Pražští radní si podle občanských iniciativ zaslouží pochvalu za záchranu zeleného Trojmezí před developery. „Šlo o jeden z nejkřiklavějších případů tvrdého lobbingu pozemkových spekulantů a jejich ovlivňování politiky,“ hodnotí Martin Skalský ze sdružení Arnika. Na druhou stranu pokračuje projednávání několika desítek změn územního plánu, na dvě stě dalších změn bylo prozatím přerušeno a dokonce se připravuje zcela nová vlna změn.

Podle iniciativy PragueWatch nadále přetrvává ignorantský postoj politiků i magistrátních odborů ke kulturnímu dědictví a ochraně životního prostředí. „Odbor ochrany prostředí zřídka kdy vydá negativní stanovisko k návrhu změny územního plánu,“ říká Martin Veselý z PragueWatch. Pozitivním faktem podle Veselého je rozmach občanské aktivity „Vznikají nové lokální i celopražské iniciativy, o nichž je hodně slyšet a které spolu navíc spolupracují,“ dodal Martin Veselý.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.