Obchody: březen byl slabý, dál to bude lepší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

První čtvrtletí letošního roku dopadlo ve statistikách fúzí a akvizic opět hodně slabě: celkově se podle údajů mergermarketu prodalo devět společností za pouhých dvacet milionů eur. To by nasvědčovalo tomu, že se letošek zařadí mezi historicky nejslabší roky z hlediska transakční aktivity, jako byly ty poslední dva.

V měsíci březnu proběhly v zásadě jen dva dealy, a to fúze zdravotních pojišťoven Metal Aliance a České průmyslové a zdravotní pojišťovny. Dále ústeckoorlickou vývojářskou firmu Conel koupila americká B&B Electronics Manufacturing Company.

Tak zlé jako loni to ale letos nebude, statistiky se v nadcházejících měsících rozsvítí. Hmatatelným důkazem je transakce, která byla ohlášena minulý týden. Podle serveru motejlek.com koupila firmu Netretail (matka největšího internetového obchodu Mall) jihoafrická skupina Naspers, do jejíhož portfolia patří například i dražební portál Aukro.

Motejlek.com uvedl, že transakce oceňuje Netretail na skoro šest miliard korun, prodávalo se 70 až 80 procent Netretailu. Největší podíl v Netretailu má investiční firma Intel Capital, následovaná zakladatelem společnosti Ondřejem Frycem. Přibližně 15 procent drží polská firma MCI. Menší podíl vlastní i další ze zakladatelů Petr Burcal, Eduard Míka a Ondřej Tomek. Intel Capital, MCI a Ondřej Tomek se zbavují celých svých podílů. Fryc, Burcal a Míka si část svých podílů ponechají.

Tato retailová vlaštovka předznamenává další akce. Investiční skupina Penta se zajímá o koupi zkrachovalého německého drogistického řetězce Schlecker. Rušno bude i na energetickém trhu a v telekomunikacích (viz sloupek). Aktivní bude i Energetický a průmyslový holding, který se kromě zájmu o Net4Gas chytá na akvizici slovenského SPP.

analýza Virginie Martinézové

Hlavně energie

Několik zajímavých dealů se připravuje v sektorech utilit a energie, což doufejme přivane čerstvý vítr na český transakční trh, který do letoška vstoupil poměrně slabě.

Náměstek ministra průmyslu Jiří Jirka začátkem března ohlásil, že státem vlastněný energetický operátor Čepro projde restrukturalizací, která by mohla vést k jeho částečné privatizaci. Šéf Čepra Jiří Borovec řekl mergermarketu, že rezort už hledá externího poradce. Jeho úkolem bude doporučit budoucí podobu Čepra včetně analýzy dopadu kroku na jiné klíčové hráče v oboru, například na státního ropného operátora Mero.

Management firmy věří, že nejlepším modelem by byla fúze s rafinerií. Hráči jako slovenský Slovnaft, polská PKN Orlen a italský gigant ENI už s Čeprem konzultovali možnost fúze a podle Borovce reagovali pozitivně.

Transakcí, která přitahuje velkou pozornost, je prodej firmy Net4Gas vlastněné RWE. Proces by měl být odstartován během měsíce. Mezi vážnými zájemci zdroj mergermarketu jmenoval také dánskou státní plynárenskou skupinu Gasunie a belgickou Fluxy. Obě tyto firmy by se mohly spojit s finančním investorem pro nabídku na Net4Gas, jejíž hodnota se odhaduje až na 50 miliard korun. Nicméně zdroj také upozornil, že pravděpodobnost podání jejich nabídky závisí na tom, zda dokončí nákup plynovodů OGE od firmy E. ON Ruhrgas. Rovněž polský státní Gas-System má údajně o Net4Gas zájem.

Tendrem, který by se mohl odehrát v létě, je prodej čtvrté české mobilní licence, který by mohl být naceněn na 9,5 miliardy korun. Podle našich zdrojů patří mezi zájemce vedle tří stávajících operátorů i francouzský Orange a hongkongský Hutchinson Whampoa.