Obnovený kabinet se chce soustředit na hospodářský růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Vláda se chce po obnovení mandátu ve sněmovně podle premiéra Petra Nečase (ODS) soustředit hlavně na prorůstová opatření. Premiér dnes na ideové konferenci své strany v Českých Budějovicích uvedl, že prioritního cíle kabinetu - vyrovnaných rozpočtů - nelze dosáhnout bez rostoucí ekonomiky. Podle analytiků vládní rozpočtové škrty dohodnuté počátkem dubna sníží výkonnost hospodářství. Kabinet se proto nyní podle Nečase soustředí na obnovení růstu.

„K vyrovnaným rozpočtům se nelze pouze proškrtat, musíme zamontovat prorůstové prvky,“ konstatoval premiér. „Otázka obnovy růstu se musí stát klíčovou součástí naší vládní politiky. Ano, my musíme mít fiskální disciplínu, máme ji. Musíme dostat deficity pod tři procenta HDP, ale k trvale vyrovnaným rozpočtům můžeme dospět tehdy, jestliže naše ekonomika bude růst,“ uvedl.

V krátkém proslovu se ohradil proti názoru odborů, že vláda je neschopná a krizi pouze prohlubuje. Odbory, které minulou sobotu přišlo podpořit na Václavské náměstí zhruba sto tisíc lidí, označil Nečas za „převodovou páku levicové opozice“. Důkazem, že si Česká republika mezi ostatními zeměmi nestojí špatně, je podle premiéra dobré hodnocení české ekonomiky v zahraničí.

Premiér se vyhranil také vůči Bruselu, když poznamenal, že ve fiskální politice a snižování rozpočtového schodku nemusí Česku nikdo radit. Připomenul tak, že se Česko nepřipojilo k fiskálnímu paktu EU.

Mezi prorůstová opatření zařadil Nečas například pokračování programu zateplování domů Zelená úsporám, snížení daní firmám, které budou spolupracovat s vysokými školami, a zjednodušení administrativy. Klíčový je podle něj vývoz, vláda se chce soustředit na diverzifikaci exportu do zemí mimo EU. V případě velkých staveb kabinet hodlá zkrátit povolovací řízení.

Rozpočtová opatření vlády sníží podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera letos výkon ekonomiky o 0,4 procentního bodu. ČNB očekává letos stagnaci ekonomiky, bez vládních opatření by ekonomika letos podle guvernéra rostla o 0,4 procenta.

Loni podle Singera fiskální konsolidace vlády snížila ekonomický růst o 0,6 procentního bodu na 1,7 procenta. Bez úspor by ekonomika stoupla o 2,3 procenta.

Vláda se v letošním roce rozhodla srazit výdaje v rozpočtu o téměř 24 miliard korun. Cílem je dodržet letos naplánovaný schodek státního rozpočtu 105 miliard korun a celkový deficit veřejných financí na 3,5 procenta HDP. Bez úspor by mohl podle ministerstva financí schodek rozpočtu stoupnout na 128,6 miliardy korun. Další úspory v podobě vyšší DPH, nižšího růstu penzí a rušení úřadů vláda chystá i v dalších letech.