Obnovme značku Made In Czechoslovakia, shodli se Fico a Rusnok

Premiér v demisi Jiří Rusnok (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico

Premiér v demisi Jiří Rusnok (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK

"Made In Czechoslovakia" je ve světě pojem i více než dvacet let po rozpadu Československa. Premiéři Jiří Rusnok a Robert Fico teď chtějí známé spojení využít. Prý by mohlo posloužit podpoře exportu obou zemí.

Výrobky z Československa putovaly skoro do všech koutů světa – a spolu s nimi i značka Made in Czechoslovakia. Dvacet let po rozpadu společného státu ji obě země chtějí z muzea dostat zpátky na pulty obchodů, jak uvedla Česká televize.

„Je tu obrovské množství afrických zemí, kde Československo působilo mimořádně aktivně. Jsou tu krajiny jako Vietnam, Mongolsko, kde měla značka Made in Czechoslovakia obrovskou sílu,“ uvedl si Robert Fico. „Máme společné zkušenosti, že v některých regionech světa si nevšimli rozdělení Československa a nerozumí používání značky Czech Made nebo Made in Slovakia,“ dodal.

S "novou" značkou do Číny, Afriky nebo Jižní Ameriky

S nápisem Made in Czechoslovakia si řada lidí po celém světě spojí motorky, televize, boty, porcelán, sklo nebo stroje. Československé tramvaje jezdí v KLDR, československé mlýny melou mouku v Etiopii, československé technologie vaří pivo ve Vietnamu.

Značka Made in Czechoslovakia nového století by proto mohla znovu putovat do zemí bývalého Sovětského svazu, do Afriky a Latinské Ameriky. Zafungovat by ale mohla i v Číně, kde se českým a slovenským výrobkům zatím příliš nedaří.

Czechoslovakia? Retro a úplně mimo, oponují kritici

Podle kritiků přejmenování značky úspěch nezaručí. Zákazníky zajímá kvalita, už ne tolik země původu. Na oživování minulosti už je prý pozdě. „To je věc, která už prostě nefunguje,“ namítá třeba šéfredaktor MarketingSalesMedia Daniel Köppl s tím, že jde o retro, které je mimo.

Ani předseda Asociace exportéerů Jiří Grund nápadu příliš nevěří. „Nedovedou si to v současné době představit. Označení made in znamená, že to je někde vyrobeno, ale toto jsou dva státy. Jako nápad to není špatné, ale těžko realizovatelné,“ citoval Grunda server idnes.cz.