Obrana platí i za vadné maskáče

armáda

armáda Zdroj: E15

Nákupy maskovacích stejnokrojů pro armádu se v posledních letech nedaří, problémová jsou jak výběrová řízení, tak uzavřené kontrakty. Svědčí o tom loňská zakázka na rovné čtyři tisícovky béžových blůz a kalhot s goretexovou membránou vzor ECWCS 2010 za 42 milionů korun, kde vojáci zjistili závady. Jenže až po údajně řádné přejímce a následném uhrazení faktur za celkem 2700 kompletů.

Podle zdrojů deníku E15 na nedostatky týkající se nesprávného našití speciálního nešustivého materiálu až dodatečně upozornil Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti. Testy vzorků má nyní provést nezávislá zkušebna. „Nechápu, jak je možné, že maskáče prošly přejímkou a byly zaplaceny. Kontrolní mechanismy zjevně selhaly,“ konstatoval nejmenovaný důstojník.

Ministerstvo obrany problémy nepopírá. Nyní podle něj záleží na tom, jak dopadnou testy uniforem. „Uplatníme všechny možnosti v souladu se zákonem a kupní smlouvou,“ ujistil mluvčí Vladimír Lukovský. Dodal, že potíže se objevily už loni. „Zboží bylo dodáno se zpožděním. Penále za první etapu dodávky bylo už uhrazeno, penalizace za druhou etapu se připravuje,“ dodal. Poslední etapa je naplánovaná na letošek.

Podle dostupných informací nese za celou zakázku odpovědnost tehdejší ředitel odboru pořizování majetku a služeb Jaroslav Štrupl, kterého „osmidenní“ šéfka rezortu Karolína Peake (LIDEM) jmenovala do čela Národního úřadu pro vyzbrojování. Štrupl však ve funkci nevydržel o mnoho déle než exministryně. V lednu byl do čela armádních nákupčích opět dosazen Pavel Bulant, jehož Peake spolu s dalšími vysoce postavenými úředníky vzápětí po svém nástupu na hodinu vyhodila.

Přitom to byly právě problémy s dodávkami maskovacích stejnokrojů, byť nešlo o pouštní verzi s membránou ECWCS, kvůli nimž měl Bulant podle oficiálního zdůvodnění nedobrovolně odejít. Ve skladech je už delší dobu alarmující nedostatek blůz a kalhot vzor 95.

Dosavadní výběrová řízení však skončila neúspěšně. Do prvního kola se přihlásila jen jedna firma, takže muselo být podle nového zákona o veřejných zakázkách zrušeno. Další zkrachovalo kvůli opakovaným stížnostem jednoho z neúspěšných uchazečů. Následně měla být oslovena Agentura NATO pro zásobování (NSPA), přes kterou vojsko už nakupovalo munici.

Bulant nyní rozhodl, že zakázku za 93 milionů zkusí ještě jednou zadat českým firmám. Údajně šlo o podmínku premiéra Petra Nečase (ODS), který rezort dočasně řídí a Bulanta do funkce nedávno znovu dosadil.