OBRAZEM: V Praze se sešli odpůrci Sobotky a islámu, bylo jich jen pár stovek

Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí

Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí Zdroj: Michal Tomeš, E15

Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí
Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí
Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí
Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí
Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí
18
Fotogalerie

Centrum Prahy bylo v obležení desítek policistů. Kromě posledního kola nejvyšší fotbalové ligy se totiž v metropoli konala také akce s názvem Bohouši, odejdi. Její pořadatelé chtěli vyjádřit nespokojenost se současnou vládou v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Demonstrantů na akci dorazilo jen několik desítek až stovek. 

„Vadí nám korupční skandály premiéra Sobotky, například situace kolem OKD. Vadí nám, že premiér neříká úplnou pravdu ohledně migrační krize a zavádí represe proti lidem s jinými názory,“ uvedl pro E15 pořadatel akce Zdeněk Chytra. Podle něj také dochází ze strany státu k cenzuře internetu a sociálních sítí, především ze strany nově zřízeného Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Hlavní organizátoři akce se považují především za nespokojené občany, prostředky na akci získali svépomocí. 

Za akcí podle pořadatelů nestála žádná z „alternativních“ politických stran, také kvůli jejich roztříštěnosti, účastníci se však netajili svou silnou náklonností k prezidentu Miloši Zemanovi. Na jeho kandidaturu v příštím roce zde také dobrovolníci sbírali do petičních archů podpisy. 

Mluvčí na pódiu se však nevyhrazovali pouze vůči premiérovi Sobotkovi. Organizátoři postupně zmínili všechny členy vlády, především přečtení jména ministra kultury Daniela Hermana však mezi demonstrujícími vyvolalo nejsilnější emoce. Zaznívala také slova o zradě nebo nadávky do „nacistů“. 

Jak to na demonstraci vypadalo? Podívejte se na video:

Video placeholde
Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí • Michal Tomeš, E15

Jedním z dalších témat byla také problematika EET, předseda strany Patrioti ČR a bývalý odborář Jiří Vítek, jehož aktivity v minulosti obvinila za jeho činnost policie, zase uvedl, že „i dnes by byli potřeba parašutisté“. Narážel tak na pětasedmdesáté výročí atentátu na říšského protektora Heydricha, více však Vítek svou myšlenku nerozvedl. Sociolog Petr Hampl, který je známý například svou spoluprací s aktivistou Martinem Konvičkou zase zmínil, že se na akci sešli „lidé, co se živí rukama“. 

Po ukončení proslovů akce pokračovala pochodem, který se znovu vrátil na Václavské náměstí. Podle zástupců policie organizátoři nahlásili účast tisícovky návštěvníků, pro E15 však Chytra uvedl, že může přijít až pět tisíc lidí. Podle odhadu se však jednalo o přehnané číslo, maximálně projevy sledovaly desítky až nižší stovky protestujících. 

Václavské náměstí je v posledních týdnech častým místem pro vyjádření nespokojenosti s politickou situací. V nedávných týdnech se zde dvakrát konala akce Proč? Proto!, která měla upozornit na nedodržování ústavy a jejíž pořadatelé požadovali odstoupení Andreje Babiše a Miloše Zemana. Na první ze dvou demonstrací se však oproti dnešní akci setkalo mnohem více lidí – podle odhadů přibližně deset tisíc.