Obvinění v kauze MUS: Nic jsme neprovedli, obžaloba je vykonstruovaná

ilustrační foto

ilustrační foto

Šest Čechů, kteří ve Švýcarsku čelí obvinění v souvislosti s kauzou Mostecké uhelné společnosti (MUS), označilo švýcarskou obžalobu za konstrukci založenou na domněnkách a nepodložených tvrzeních. Jsou prý připraveni doložit, že peníze zablokované ve Švýcarsku, v přepočtu více než 12 miliard korun, nepocházejí z majetku státu ani MUS. Odmítají, že by v souvislosti s převzetím kontroly nad MUS porušili zákon. Vyplývá to z prohlášení, které zaslali prostřednictvím advokátky Karoliny Zelenkové.

„Celá obžaloba je hypotetickým konstruktem založeným na domněnkách, ničím nepodložených tvrzeních a především naprosté neznalosti českých reálií poloviny devadesátých let. České veřejnosti jsou pak prostřednictvím švýcarských orgánů podsouvány závěry, že se jedná o peníze českého státu, o které si Česká republika může říci pod podmínkou, že se uvede jako poškozená strana. Ve skutečnosti však jde o to, že ani švýcarská prokuratura totiž žádného poškozeného doposud nenašla a nutně jej potřebuje, protože bez škody a poškozeného nemůže být ani žádného zločinu,“ stojí v dokumentu.

Podle dostupných informací Švýcaři viní Antonína Koláčka, Luboše Měkotu, Marka Čmejlu, Oldřicha Klimeckého, Petra Krause, Jiřího Diviše a Jacquesa de Groota. Zelenková uvedla, že prohlášení zaslala za šestici Čechů.

Bývalý belgický činitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) a někdejší člen dozorčí rady MUS de Groote účast na trestné činnosti popřel již koncem října. Tvrdí, že je nevinný.

Švýcarská prokuratura ke konci října soudu předala případ praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s MUS. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.

O co jde v kauze MUS

Česko se snaží dořešit kauzu, při níž po divoké privatizaci přišlo o majoritu v Mostecké uhelné společnosti. A podle švýcarských úřadů i zhruba o osm miliard korun. Kvůli nezákonnému ovládnutí hnědouhelných dolů, praní peněz a korupci postavili Švýcaři před soud sedm bývalých manažerů a majitelů MUS. Na jejich kontech zablokovali dvanáct miliard korun.

Vliv nad Mosteckou uhelnou ztratil stát v roce 1998, v době úřednické vlády Josefa Tošovského, více než polovina akcií se dostala pod kontrolu samotné společnosti. Na koupi majoritního podílu byly použity dvě a půl miliardy korun vytažených z podnikových účtů. Podobnou operaci pak noví majitelé uskutečnili ještě jednou, a to při dokoupení zbylého balíku akcií. Stát prodal svůj zbývající 46procentní podíl v Mostecké uhelné Appianu Group zastupujícímu „nejmenované zahraniční investory“ za pouhých 650 milionů korun v roce 1999.

Tato suma je podle švýcarských prokurátorů o tři a půl miliardy korun nižší, než byla skutečná cena. Česká strana se nyní snaží vyšetřit, zda prodej státního podílu neprovázela korupce. Doly měnily majitele několikrát, v roce 2005 je Appian prodal za zhruba šest miliard korun firmě, kterou založila čtveřice manažerů působících v těžební firmě i v Appianu – Antonínu Koláčkovi, Luboši Měkotovi, Petru Pudilovi a Vasilu Bobelovi. Dnes je vlastní podnikatel Pavel Tykač.

Koho stíhají Švýcaři: Antonína Koláčka, Jiřího Diviše, Luboše Měkotu, Oldřicha Klimeckého, Marka Čmejlu, Petra Krause a Belgičana Jacquese De Groota