Obvinění z H-Systemu se možná vrátí k soudu, Zeman podal dovolání

Pavel Zeman

Pavel Zeman Zdroj: CTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal v uplynulých dnech dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze H-System. Učinil tak v neprospěch Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy, kteří jsou hlavní aktéři případu. Po nedávné amnestii prezidenta Václava Klause bylo totiž jejich trestní stíhání zastaveno. Nejvyšší žalobce s tímto krokem nesouhlasí, řekla dnes jeho mluvčí Helena Markusová.

H-System je podle odborníků jednou z největších podvodnických kauz v novodobé historii Česka. Investovali do něj lidé toužící po výhodném bydlení. Firma ale své závazky nedodržela. Bezmála 1100 jejich klientů tak přišlo o asi 980 milionů korun. Amnestie se nevztahuje na šéfa H-Systemu Petra Smetku, který byl v roce 2006 odsouzen k 12 letům vězení.

„Podle názoru nejvyššího státního zástupce bylo rozhodnuto o zastavení trestního stíhání, aniž byly splněny podmínky pro takové rozhodnutí,“ uvedla Markusová. Dovolání je mimořádným opravným prostředkem, který smí nejvyšší žalobce ze zákona podat. Na manažery H-Systemu se vztahuje podle Vrchního soudu v Praze druhý článek amnestie. Ten zastavil případy táhnoucí se více než osm let, u kterých hrozí maximálně desetiletý trest.

Trestní stíhání bylo zastaveno za situace, kdy trojice představitelů firmy H-System dostala za účast na podvodu spojeném s projektem levného bydlení podmíněné tresty. Nejvyšší soud tento verdikt z roku 2011 částečně zrušil, protože uložené tresty považoval za mírné. Měl tedy padnout zcela nový test. Místo toho ale přišla nečekaně prezidentská amnestie.

Další významné případy, které zastavila amnestie:

Vítkovi a Eliášovi uložil Vrchní soud v Praze v červnu 2011 tříleté tresty vězení podmíněně odložené na zkušební dobu pěti let, Tůmovi dva a půl roku s odkladem na čtyři roky. V odvolacím jednání tak výrazně zmírnil tresty, které mužům dříve vyměřil pražský městský soud. Vítek a Eliáš dostali prvoinstančním verdiktem každý devítiletý a Tůma osmiletý trest vězení. Proti rozhodnutí si tehdy podali dovolání nejen všichni tři muži, kteří vinu popírali, ale i nejvyšší státní zástupce.

Tůma, Vítek a Eliáš byli původně souzeni spolu s majoritním akcionářem H-Systemu Petrem Smetkou, kterého soudy označily za hlavního strůjce rozsáhlého podvodu. Smetka se neúspěšně pokouší dostat z věznice na podmínku. Policie stále prověřuje, zda nevytvářel fiktivní pohledávky, aby nemusel odškodnit tisíce podvedených klientů H-Systemu.

Právnička Hana Marvanová, která zastupuje podvedené, v reakci na amnestii uvedla, že někteří z klientů po ní nedostanou zpět peníze, jež do H-Systemu vložili. Na známou kauzu poukázala také místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD), když v lednu podala za skupinu senátorů k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části amnestie. Uvedla, že nejméně 150 tisíc lidí nyní hrozí, že kvůli ní nedostanou zaplacenu škodu, kterou jim jiní způsobili svým nezákonným jednáním.