Ochranka nepustila studenty k pamětní desce na Albertově, kvůli Zemanovi

Demonstrace na podporu Miloše Zemana na Albertově, 17. listopadu

Demonstrace na podporu Miloše Zemana na Albertově, 17. listopadu Zdroj: ctk

Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana
Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana
Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana
Demonstrace Bloku proti islámu na pražské Albertově za účasti prezidenta Miloše Zemana
4
Fotogalerie
Ochranka odmítla kvůli chystané akci Bloku proti islámu za účasti prezidenta pustit studenty ke studentské pamětní desce na Albertově v Praze. Studenty ochranka nechtěla podle České televizi vpustit zapálit svíčky u desky před 12:00, prezident Miloš Zeman přitom dorazil až o dvě hodiny později. Deska upozorňuje právě na zásluhy studentů na 17. listopadu 1989. Řada politiků postup policie kritizovala.

„Máme oprávnění nevpouštět lidi na určená místa,“ řekl jeden z členů ochranky. Potom doplnil, že může dát některým možnost vejít, ale ne celé skupince studentů. „Je ostudné, abyste 17. listopadu ukradli prostor, který patří studentům a studentským demonstracím,“ reagoval na to jeden ze studentů. Ochranka již poté odmítla studentům cokoli vysvětlovat.

Za zátarasy přitom už v té době byla řada Zemanových příznivců nebo sympatizantů organizace Blok proti islámu, která svolala akci „na podporu názorů prezidenta republiky na imigraci a islám“. Zeman dlouhodobě kritizuje všechny muslimy, ale i uprchlíky, kteří utíkají právě před islámskými radikály.

„Policie má za úkol, aby udržela pořádek a bezpečnost. Nechceme, aby docházelo k násilným střetům mezi příznivci jednotlivých názorů,“ reagoval na zastavení studentů premiér Sobotka. Na Albertově se 17. listopadu 1989 shromáždili studenti, kteří pak pokračovali na Národní třídu, kde jejich demonstraci násilím rozehnaly bezpečnostní složky.

Kritické komentáře odkazují na to, že v roce 1989 studentům ve vstupu na Albertov nikdo nebránil. „Musím s politováním konstatovat, že v listopadu 89 studenti na Albertov mohli. Hanba,“ konstatoval na Twitteru lidovec Svoboda. Jeho stranický kolega Pospíšil napsal na svůj Twitter: „Nepustit 17. listopadu studenty na Albertov, protože tam za dvě hodiny bude prezident Zeman, je nehoráznost.“

Předseda ODS Fiala, který je bývalým rektorem Masarykovy univerzity v Brně, považuje postup za zneuctění památky listopadových událostí. „Nevpustit studenty zapálit svíčky k pamětní desce je dalším pošlapáním Listopadu 89. Pokud to pořadatelé neví, tak dnes mj. slavíme svobodu,“ hodnotil opatření ve svém twitterovém příspěvku.

Měli přijít jindy

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka studenti mohli přijít na Albertov jindy, než v době, kdy se blížil prezidentův projev. Studenti prý mohli „položit kytičku na Albertově kdykoliv mimo předem ohlášené shromáždění“. „Takto jde jen a jen o pokus o mediální zviditelnění, průhlednou propagandistickou akci ku laskavému pošimrání antizemanovského mediálního mainstreamu. Nic více,“ uvedl Ovčáček na svém Facebooku.

Loni prezidenta Zemana na Albertově vypískali jeho odpůrci a házeli po něm vejce. Letos se na místě konala akce na podporu prezidenta, k níž se připojil Blok proti islámu. Zeman tak měl na Albertově vstřícné publikum. Podpořit ho přišlo několik tisíc lidí. Přišlo i několik odpůrců Zemana s transparenty vyzývající ke snášenlivosti, ti ale byli ve výrazné menšině.

Stovky odpůrců imigrace se sešly i u Národního muzea na demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem. Mnozí z nich mají zelené karty s nápisem Stojíme za svým prezidentem. S projevem vystoupil například předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Při jeho projevu lidé požadovali voláním demisi vlády.

„Vláda České republiky označuje za extrémisty ty, co chtějí hájit zájmy svých občanů,“ řekl Okamura. „Extrémisté však nejsme my, extrémisté jsou čeští europoslanci, co hlasovali pro migrační kvóty,“ dodal.

Lidé drží transparenty jako například „Paris 13., Praha??, „Angela Merkel - hrobař Evropy“ a „Nejsem tady sám, co nechci Islám“. Na demonstraci dále vystoupí například herec Ivan Vyskočil nebo Okamurův spolustraník Radim Fiala.