Očima podnikatelů a živnostníků: Jak změní EET jejich podnikání?

pokladna

pokladna Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Tentokrát se v naší anketě neptáme odborníků na ekonomiku a finance, ale podnikatelů – malých i velkých. Právě jich se zavedení elektronické evidence tržeb dotkne nejvíc. Andrej Babiš s ní plánuje vybrat miliardy korun navíc. Co tomu říkají jeho pokusní králíci? A kolik je to bude stát?

Málokteré opatření vzbuzuje takové emoce jako elektronická evidence tržeb (EET). Ministerstvo financí si od ní slibuje navýšení výběru daní o víc než deset miliard korun a narovnání podnikatelského prostředí. Spousta podnikatelů a živnostníků naopak považuje plánovaný systém za buzeraci a poukazuje na to, že si stát může na nepoctivce vyšlápnout už dnes, jen prý není při kontrolách dostatečně důsledný. Vybudování systému a jeho údržba navíc nebude zadarmo.

„Prvotní náklady na zavedení evidence tržeb budou maximálně 317 milionů korun. Věřím ale, že se nám vše podaří vytendrovat ještě levněji, třeba za 250 až 280 milionů. Výdaje na správu a provoz systému pak vyjdou ročně na dalších 250 milionů. Když to ale srovnám s tím, kolik by se díky tomu mělo vybrat navíc, tak nechápu, o čem se vůbec pochybuje,“ řekl v minulosti ministr financí Andrej Babiš.

Jak bude elektronická evidence fungovat?

Ostrý start EET se plánuje na únor příštího roku. „V první etapě to budou restaurace a hotely, ve druhé maloobchod a velkoobchod a ve třetí postupně zbytek,“ vysvětlovala v červnovém rozhovoru pro Peníze.cz náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Podnikatelé a živnostníci, kteří za své zboží nebo služby přijímají hotové peníze, karetní platby nebo stravenky, budou muset záznam o těchto transakcích v reálném čase odesílat do centrálního úložiště Finanční správy.

Potřebovat k tomu budou elektronické zařízení (pokladna, počítač, notebook, tablet, chytrý telefon – přesné technické požadavky ještě nejsou známé) propojené s tiskárnou účtenek, pokladní software a připojení k internetu. Každá účtenka pak bude obsahovat unikátní kód. Komunikace mezi přístrojem obchodníka a datovým úložištěm by měla trvat maximálně dvě vteřiny. Pokud by zrovna nešel internet, účtenka by se měla vytisknout za stejnou dobu v offline režimu.

V médiích o elektronické evidenci tržeb diskutují především politici a ekonomové, podnikatelé a živnostníci tolik prostoru nedostávají. My jim ho dáme. Nutno dodat, že někteří účast v naší anketě odmítli kvůli obavám, že by si tím mohli způsobit problémy, jiní si zase přáli zůstat v anonymitě.

Jak se tedy na elektronickou evidenci tržeb dívají samotní podnikatelé a živnostníci? Souhlasí s jejím zavedením? Co bude tento systém znamenat pro jejich firmy a podnikání? O kolik jim vzrostou náklady? A věří Ministerstvu financí, že se díky EET podaří narovnat podnikatelské prostředí?

Radim Jančura, podnikatel
Student Agency se elektronická evidence tržeb téměř vůbec nedotkne. Velké firmy, které v tomto byznysu fungují, si „triky“ nemohou dovolit. Osobně ale vnímám, že EET postihne nepoctivé taxikáře, kteří podle odhadů ministerstva dopravy ročně nedaní příjmy ve výši šesti miliard korun. Teď si to můžou dovolit právě proto, že pokud na ně přijde kontrola, což se ale třeba v Praze stává opravdu výjimečně, můžou tvrdit, že jim taxametr z auta během noci někdo ukradl a zpětně se ho sami zbavit. EET je cestou, jak šedou ekonomiku vyřešit a nastolit spravedlnosti nejen mezi slušnými taxikáři a zlodějskými prasaty, ale také mezi všemi, kteří podnikají poctivě, a těmi, kteří se naopak systém snaží co nejvíce obejít.

Zavedení EET tedy považuji za krok správným směrem. A kdo snad pochybuje o tom, že se v České republice daří šedé ekonomice, tak tomu se doporučuju zamyslet nad tím, proč tolik podnikatelů v Makru platí hotově, i když mají možnost platit na fakturu nebo platební kartou. Je to jednoduchá matematika – kdo nechce přiznat část svých příjmů, musí schovat část svých vstupních nákladů. Osobně si myslím, že zloděj není jen ten, kdo okrádá zákazníka, ale kdo se stejně chová i ke státu.
Hana Michopolu, podnikatelka, bistro Sisters
Jsem jednoznačně pro elektronickou evidenci tržeb, ale jedině za současného snížení 21% sazby DPH pro gastronomii. Aktuální výše je neúnosná, a proto také tolik obcházená. Na začátku kampaně za EET to pan Babiš občas přislíbil jako součást spojených nádob, dnes už o tom bohužel mlčí. Tedy jsem pro zavedení pravidel platných pro všechny, ale ne v likvidační výši. Pro mou firmu to nebude představovat výraznou změnu, snad jen tu, že patrně zaplatím víc za služby účetní, které přibude práce. V byznysu obecně prořídne konkurence. Těm, kdo se udrží, přibydou starosti. Krachování restaurací zároveň sníží ceny nájmů a na realitním trhu a připraví o práci spoustu lidí, kteří budou muset hledat práci v jiných oborech. Zákazníkovi to přinese zdražení, už žádná laciná menu.
Mikuláš Švéda podnikatel, majitel sítě směnáren eXchange
Nikdo mi doposud nebyl schopen zodpovědět, zda se nás jako devizového obchodníka bude elektronická evidence tržeb týkat. Nicméně bez ohledu na to je můj názor takový: EET vnímám jen jako další projev neschopnosti našich politických špiček. Toto líbivé gesto směrem k hloupým masám dle mého názoru opravdu nepřinese naší společnosti nic dobrého.

Ti, co dnes kradou, budou vesele krást dál, jen na ty slušné opět dopadne další buzerace státního aparátu, který už beztak dosáhl obludných rozměrů, ale přesto neustále bobtná. Jedinou smysluplnou cestu vidím v zeštíhlení státního aparátu, zrušení desítek zbytečných úřadů a celkovém zjednodušení nejen daňového zákona.

Každý rok zaplatíme my daňoví poplatníci desítky miliard jen na úrocích z dluhopisů, ačkoli jsme si nic nepůjčili a je otázkou, jestli jsme vůbec k takovému zadlužovaní dali předchozím vládám mandát. Celé působení našich politických špiček mi pak připadá, jako když nejšpinavější prasata z celého chlívku radí ostatním prasatům, jak mají svůj chlívek udržovat v čistotě.

Další názory čtěte na webu Peníze.cz