Očkování proti chřipce se stalo benefitem. Nabízí ho už třetina firem

očkování

očkování Zdroj: ctk

Chřipka, nejčastější lidské infekční onemocnění, stále více zasahuje i do ekonomiky. Doplácí na ní rodiny, podniky i stát, a to v desetitisících korun. Proto se i úhrada boje s chřipkou stala zajímavým benefitem. Zatímco v roce 2010 hradila očkování proti chřipce svým zaměstnancům necelá čtvrtina podniků, v letošním roce je to již třetina firem.

Na zajímavou statistiku upozornil web ockovaniprotichripce.cz. Náklady na jednoho pacienta s chřipkou v produktivním věku jsou podle tohoto zdroje 58 696 korun, z čehož stát zaplatí 55 procent, zaměstnavatel 34 procent, pacient sedm procent a zdravotní pojišťovna čtyři procenta. V porovnání s tím částka za preventivní očkování proti chřipce nedosahuje ani 1procento těchto nákladů – pohybuje se kolem tří set korun.

Řada firem v Česku si již spočítala, že očkování jako firemní benefit se jim vyplatí. V Česku totiž podle zdravotníků onemocní chřipkou ročně statisíce obyvatel, nemocných zaměstnanců je každý rok pět až 40 procent podle aktuálního infekčního tlaku. A očkování proti chřipce snižuje počet pracovních neschopností podle expertů až o 78 procent.

Bezplatné očkování proti chřipce nabízí všem svým zaměstnancům už od roku 1997 například Škoda Auto. „V sezóně 2014/2015 dosáhla proočkovanost našich zaměstnanců více než 11 procent, to je přes 2600 osob, což je přibližně dvojnásobek ve srovnání s proočkovaností v rámci celé České republiky,“ říká mluvčí automobilky Jana Bahníková.

Škoda Auto: Pracovní neschopnost u očkovaných zaměstnanců byla výrazně nižší než u neočkovaných

Data o míře proočkovanosti zaměstnanců se podle mluvčí dál zpracovávají při sledování ukazatele pracovní neschopnosti. „V sezóně 2014/15 byla pracovní neschopnost u očkovaných zaměstnanců výrazně nižší, než u zaměstnanců, kteří tento benefit nevyužili,“ potvrzuje Bahníková.

V některých oborech je zdravý zaměstnanec zcela nezbytnou podmínkou. Zvýšené požadavky klade například potravinářský průmysl. Společnost Vitana Byšice proto poskytuje svým zaměstnancům očkování proti chřipce od roku 2004.

„Možnost bezplatného očkování proti chřipce využívá v naší společnosti téměř čtvrtina zaměstnanců. Vedení podporuje proočkování, protože v potravinářském průmyslu je zdravotní stav zaměstnanců nesmírně důležitý. Cílem samozřejmě je, aby nemocnost byla co nejnižší,“ říká mluvčí Vitany Milan Linka.

Chřipka může způsobit finanční ztráty nejen firmám, ale pořádnou díru může udělat i do rodinného rozpočtu. Průměrně vydělávající hlava rodiny s platem 25 tisíc korun měsíčně zaplatí za pět dní nemoci jen na ušlé mzdě 4594 korun, za 10 pracovních dnů už to je 9188 korun a do této částky ještě musíme připočíst výdaje na léky.

Když každoročně onemocní dva pracující z rodiny, mohou se náklady na „obyčejnou chřipku“ vyšplhat na téměř dvacet tisíc korun.