Odboráři kvůli placenému volnu při nemoci lobbovali u Babiše. Neuspěli

Josef Středula

Josef Středula Zdroj: e15/anna vackova

Josef Středula na odborářském mítinku
Petr Nečas, Josef Středula
Josef Středula, šéf nejsilnější odborové centrály ČMKOS
Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš sledoval 8. října v centrálním volebním štábu hnutí ANO v Praze výsledky senátních a krajských voleb.
Andrej Babiš
9
Fotogalerie

Odbory zvyšují tlak na politiky, novou taktikou je jednání s představiteli jednotlivých stran. Odboráři se včera sešli se šéfem hnutí ANO, ministrem financí Andrejem Babišem, a podle předsedy Českomoravské konfederace odborových hnutí Josefa Středuly takové schůzky budou pokračovat. Hlavním tématem debaty bylo uzákonění pěti placených dnů na stonání, mluvilo se i o změnách v daních, zdravotnictví a o Celní správě.

 Pro zavedení sick days odboráři podporu ANO nezískali. „Nechceme, aby stát firmám diktoval, co mají dělat,“ konstatoval Babiš. Takovou výhodu by hnutí ANO chtělo nechat jako jeden z benefitů, které dávají zaměstnancům firmy. Odbory se vzdát nehodlají, jak už dříve uvedl Středula, podniky na zavedení takzvané karenční doby, tedy okleštění placené nemocenské, vydělaly už dvacet miliard korun, takže zdroje mají.

Babiš stojí na straně zaměstnavatelů, odbory mohou počítat s podporou poslanců. Ministerstvo práce chce návrh, který by čtyřem milionům zaměstnanců zaručil až pět dnů zdravotního volna ročně, dokončit do dvou měsíců. „Nedělám ráda věci přes odpor jedné strany, na stranu druhou jsem ministryně za sociální demokracii a stojím na straně zaměstnanců,“ uvedla šéfka rezortu Michaela Marksová.

Plán je náhradou za neprůchozí návrh na opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské a v dolní komoře parlamentu jsou ochotni ho podpořit kromě socialistů také lidovci, komunisté a poslanci hnutí Úsvit.

Pokud návrh sněmovnou projde, mohl by začít platit od poloviny příštího roku. Odboráři se při jednání s Babišem dozvěděli i příjemnější zprávy. Ministr financí jim sdělil, že vidí prostor pro další růst platů, zvlášť v některých profesích. Jak vysoký by měl být růst mezd pro rok 2018, se bude odvíjet od hospodářských výsledků, uvedl Středula s tím, že na přesné vyčíslení požadavků je brzo. Pokud bude ekonomika v podobné kondici jako letos, mohl by růst dosáhnout pěti procent.