Odbory tlačí na růst mezd. Česká zbrojovka a další firmy naopak propouštějí, aby přežily

Meziročně vzrostl počet propouštěných zaměstnanců téměř o čtyři sta.

Meziročně vzrostl počet propouštěných zaměstnanců téměř o čtyři sta. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

V době, kdy se narůstající inflace propisuje do výsledků firem, se do nepříjemné situace dostávají i odboráři.
2
Fotogalerie

Energetická krize i odstřižení od ruských trhů již dopadají na ekonomiku českých firem. V posledních týdnech oznámily propouštění Česká zbrojovka nebo textilka Juta. Celorepublikově však zaměstnanci vzhledem k růstu cen požadují od nového roku zvýšení mezd a firmy zjevně nepropouštějí proto, aby mohly přidávat zbylým zaměstnancům. „Je jasné, že ani letos a zřejmě ani příští rok nebude konečným úspěchem odborových organizací při vyjednávání se zaměstnavateli udržení reálných mezd,“ říká Ivo Grossman z Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb.

Záměr hromadně propouštět nahlásilo v září Úřadu práce třináct zaměstnavatelů. Nejvíce lidí tak může podle posledních dat přijít o práci v Praze, a to 225. Nad sto zaměstnanců propustí v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Jedná se hlavně o pomocníky v oblasti těžby, stavebnictví, výroby a dopravy nebo řidiče.

Meziročně tak vzrostl počet propouštěných zaměstnanců téměř o čtyři sta, oproti srpnu ale o 193 poklesl. Jedná se však pouze o záměr, zaměstnavatelé se ještě mohou rozhodnout, za jak dlouhou dobu skutečně k propouštění přistoupí a zda přijde o práci stejný, nebo nižší než nahlášený počet zaměstnanců.

Propouštění podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) Josefa Jaroše předcházela i méně viditelná opatření. „Nenabírali se noví zaměstnanci jako náhrada za ty, kteří odešli do důchodu nebo z jiných důvodů. Týká se to zejména oborů, jako jsou sklárny, pekárny, hutě, obecně zpracovatelský průmysl. V brzké době dojde nepochybně i na stavebnictví,“ doplňuje.

V segmentu malých a středních podniků tak asociace očekává, že propouštět bude až pětina firem, a to zejména v energeticky náročných oborech. Na vině nejsou jen vysoké ceny energií, ale i ztráta zahraničních trhů. „Například v Rusku byly české firmy nahrazeny jinými dodavateli, zejména z Asie,“ říká Jaroš.

Největší česká textilka Juta propustila v Královéhradeckém kraji 24 lidí v závodě v Úpici, celkový počet se ještě může zvýšit o dalších 26. Už v září a říjnu přitom v Jaroměři propustila sedmdesát lidí kvůli ztrátě ruského trhu. Nyní ztrácí odbyt také úpická pobočka, když její hlavní odběratelé, zemědělci v Nizozemsku, začínají šetřit kvůli vysokým cenám energií a přestávají kupovat tkaniny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!