Odbory: Uvolnění čínského dovozu může být pro české ocelářství likvidační

Čínští dělníci, ilustrační foto

Čínští dělníci, ilustrační foto Zdroj: CC0: MarkoLovric via Pixabay.com

Pokud Evropská unie od začátku příštího roku změní status Číny na tržní ekonomiku, může to být pro české ocelářství likvidační. Po dnešním jednání s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD) to uvedl předseda odborového svazu KOVO Jaroslav Souček. Podle ministra je možným řešením zachování takzvaných antidumpingových cel.

Evropská unie se stejně jako další členové Světové obchodní organizace (WTO) musí rozhodnout, zda Číně do letošního 11. prosince status tržní ekonomiky udělí. Pokud by tak učinila, čínské zboží by se jednodušeji dostávalo na evropský trh. Čína se stala členem WTO v prosinci 2001. Při svém vstupu do přijala na 15 let status netržní ekonomiky. Právě tento termín ale v prosinci vyprší.

Podle Mládka bude status Číně velice pravděpodobně opravdu udělen, velice pravděpodobné ale podle něj je i to, že po dobu jejich platnosti budou zachována i antidumpingová cla. „V zásadě to znamená odložení dopadu o pět let,“ uvedl ministr. Dodal, že antidumpingová cla budou moci být uplatňována, i když Čína bude tržním státem, jejich výše ale bude menší.