Odposlechy potvrzují mojí nevinu, hájí se hejtman Rozbořil

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) Zdroj: ctk

Policejní odposlechy podle olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který čelí obvinění z podplácení, potvrzují jeho nevinu. Rozbořil se už s odposlechy, kvůli nimž od poloviny října čelí trestnímu stíhání, seznámil a byl znovu vyslechnut policií. Hejtman proti svému obvinění podal stížnost, stejně jako další tři zbývající muži obvinění v kauze. Stížnosti však dosud Nejvyššímu státnímu zastupitelství nebyly předány. Podle žalobce Petra Šeredy by se tak mělo stát v příštích dnech.

V takzvané olomoucké korupční kauze jsou kromě Rozbořila obviněni dva vysoce postavení olomoučtí policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj a vlivný podnikatel Ivan Kyselý. Rozbořil je jako jediný stíhán na svobodě. „Konečně jsem slyšel odposlechy. Potvrdily to, co říkám od začátku. Na mém prohlášení, že jsem nevinen, se nic nezměnilo,“ sdělil bez dalších podrobností Rozbořil.

Obvinění hejtmana kriminalisté podle serveru Neovlivní.cz opřeli o odposlechy. Podle nich prý Rozbořil v olomoucké restauraci nabízel Kadlecovi úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu. Hejtman ale od začátku tvrdí, že žádný úplatek nikomu nenabízel. Podle něj jde o nedorozumění.

Rozbořil prý podezření vyvrátil

„Pan hejtman byl v pondělí znovu dlouho vyslýchán, byly mu postupně pouštěny záznamy a ke všemu se vyjádřil. Tak, jak to vysvětluje, je (to) pro mě srozumitelné. Rozhodně tam nepadla věta, že někomu něco nabízí,“ řekl jeho obhájce Petr Konečný.

Hejtmanovi prý byly poskytnuty tři záznamy ze srpna až září letošního roku, podle kterých se s Kadlecem sešel v jedné z olomouckých restaurací dvakrát. Podle odposlechů si spolu vykají, obhájce tvrdí, že hovořili o různých tématech. „Těch sporných vět je tam jedna až dvě, hejtman to však policii vysvětlil, co tím bylo míněno a mně to připadá srozumitelné. Ani jedna z vět nevyznívala korupčně,“ míní obhájce Konečný.

Zastupitelství na stížnosti stále čeká

Všichni stíhaní muži včetně hejtmana proti obvinění podali stížnost. Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý řekl, že k nim dosud nebyly doručeny. „Stížnosti budou Nejvyššímu státnímu zastupitelství předloženy za podmínek, že budou podány a odůvodněny všechny stížnosti a bude k dispozici spisový materiál. Mám za to, že to bude ještě tento týden nebo nejpozději na začátku příštího týdne,“ řekl Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství. V kauze jsou podle něj k dispozici tři stejnopisy spisů. Dva jsou u soudů kvůli stížnostem proti uvalení vazby a kvůli návrhu na vydání dokumentů zajištěných při domovních prohlídkách u exministra Ivana Langra, s třetím disponuje policie.

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky, údajného ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací z trestních spisů. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zahájili zásah 13. října. Od té doby byly vyslechnuty desítky lidí.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Rozbořila krátce po jeho obvinění vyzval k rezignaci na funkci hejtmana. K výzvě se přidalo vedení ČSSD. Hejtmana ale podpořila krajská ČSSD, takže ve funkci zůstal. Rozbořil tvrdí, že o jeho dalším setrvání na postu hejtmana může rozhodnout jen zastupitelstvo Olomouckého kraje. Zastupitelé se sejdou 18. prosince. Rozbořil chce do té doby jednat s členy sociální demokracie i koaličním partnerem, kterým je v Olomouckém kraji KSČM.