ODS debatuje o volebním propadu, Vondra nebude obhajovat

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: ctk

Delegáti kongresu ODS v Brně debatovali dnes odpoledne hlavně o debaklu v krajských a senátních volbách. Místopředsedové nejsilnější vládní strany mluvili o ztrátě důvěry voličů nebo nejednotě ODS. Shodovali se v tom, že nynější vláda musí pokračovat. Ministr obrany Alexandr Vondra oznámil, že nebude obhajovat funkci místopředsedy strany.

Vondrovo jméno se skloňovalo v souvislosti s údajně předraženou zakázkou pro české předsednictví EU, které měl nynější ministr obrany na starosti. „Mé spojení s kauzou Promopro považuji za umělé a cítím se nevinen,“ prohlásil dnes Vondra. Věc však prý zatěžuje nejen jeho, ale celou ODS.

Krok prý Vondra činí s plným vědomím, že premiérovi přísluší kdykoliv rozhodnout o jeho setrvání ve funkci ministra, aniž by tak nyní přicházel o dalšího místopředsedu strany ve vládě.

Nynější vláda podle něj dělá správnou politiku, ale doplácí na to. „Když se čistí chlév, tak to smrdí,“ podotkl Vondra. Bývalý mocný místopředseda ODS Ivan Langer, kterého voliči vykroužkovali, míní, že vládnutí nesmí být fetišem; kongres by měl jasně říci, jaké jsou priority ODS, a ty prosadit v koalici. V opačném případě by mělo stranické vedení mít mandát k předčasným volbám, uvedl Langer, jenž se možná vrátí do výkonné rady.

Místopředseda a manažer volební kampaně Pavel Drobil uvedl, že ODS musí chabý volební výsledek vnímat jako vážnou výstrahu, byl pro stranu šokem. Ani bývalý ministr životního prostředí Drobil - jenž odstoupil po korupční aféře ve Státním fondu životního prostředí - nebude místopředsednickou funkci obhajovat.

Podle místopředsedy a exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který dokázal v Plzeňském kraji zvítězit, se od ODS odklání její tradiční voliči. Vláda podle něj neumí dobře vysvětlovat některé své kroky. „Lidé nám nevěří, že to s nimi myslíme dobře,“ poznamenal.