ODS se musí vrátit k ekologii a zdravotnictví, říká Vondra

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: Profimedia

29. kongres ODS: Europoslanec Alexandr Vondra během kandidátního projevu na post místopředsedy (18.1.2020)
29. kongres ODS: Europoslanec Alexandr Vondra během kandidátního projevu na post místopředsedy (18.1.2020)
29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)
29. kongres ODS: Kompletní nové vedení strany na tiskové konferenci (18.1.2020)
5
Fotogalerie

Nově zvolený místopředseda občanských demokratů Alexandr Vondra naváže na svoji práci v Evropském parlamentu, kde je členem výboru pro životní prostředí. Odmítá ale ekologicko-ideologické inženýrství. „Tito aktivisté nám nabízejí meloun, který je na povrchu zelený, ale uvnitř je rudá krev,“ říká.

Chcete bránit práva a svobody, které jsme získali po roce 1989. Můžete to rozvést?

Nejsou ohroženy nějakou revolucí, ale přicházíme o ně nezřetelně, salámovou metodou. Je nutné to neustále hlídat a ozvat se v okamžiku, kdy tyto hodnoty začne někdo pošlapávat.

Máte nějaký příklad?

Třeba teď nám profesorka Válková tvrdí, že neznala komunistického prokurátora Urválka. Nevěřil jsem svým vlastním uším, když jsem to slyšel v rádiu. Okamžitě jsem to okomentoval na Facebooku.

Jsem přesvědčen, že paní profesorka lže. Nevěřím, že nevěděla, kdo je Urválek, když s ním psala ten článek. Publikovala ho v roce 1979 ve svých osmadvaceti letech. Mě tehdy bylo osmnáct a věděl jsem, co to bylo za zrůdu, stejně jako všichni moji kamarádi. Práva jsme přitom nestudovali. Urválek byla ikonická postava stalinských a gottwaldovských represí v této zemi. Takové věci nelze nechat bez povšimnutí a mlčet, když se stanou.

Předpokládám, že Válková je pro vás jako zmocněnkyně vlády Andreje Babiše pro lidská práva nepřijatelná.

Je příkladem kariérismu. Svojí služebnickou mentalitou poklonkuje tomu, kdo je zrovna u moci. Jednou je to Urválek, podruhé Babiš.

Jako europoslanec se věnujete také ekologii. Nenarazíte s tímto tématem v ODS?

Proč bych narazil? Je ale pravda, že ODS na ochranu životního prostředí zapomněla. Říkal jsem to už loni, kdy jsme měli programovou konferenci před kampaní do eurovoleb. Ochrana životního prostředí je bytostně konzervativní téma, k němuž se naše strana nevyjadřovala.

V čem je ochrana přírody konzervativní?

Za ochranu přírody, ať už ve smyslu čistého vzduchu, vody, půdy, životaschopných lesů, anebo biologické rozmanitosti, musíme bojovat. Je naší povinností předávat zemi dalším generacím v lepším, a nikoliv v horším stavu.

Na druhé straně ale nikdy nebudu nasedat na ekologicko-ideologické inženýrství, které chce pod záminkou ochrany planety omezovat naše svobody. Tito aktivisté chtějí měnit sociální a ekonomický systém. Nabízejí nám meloun, který je na povrchu zelený, ale uvnitř je rudá krev.

Nesnažíte se získat mladé voliče? Ekologii začala akcentovat i nová šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Z mé strany to není snaha cokoliv získávat. Čím jsem starší, tím mám pobyt v přírodě raději. Ekologii jsem se věnoval dlouhá léta, například jsem pomáhal ornitologům počítat hnízda vzácných ptáků. Koneckonců mám titul RNDr., absolvoval jsem i několik vysokoškolských zkoušek z klimatologie. Takže jestli hovoříte o mládí, v jistém smyslu se do něj vracím. Ale není to z nostalgie. Zdravé životní prostředí je předpokladem toho, aby se společnost zdárně rozvíjela. Nepředstavuji si to ale jako ideologický útok na peněženky občanů, který jim zdraží jídlo, topení, svícení či dopravu. Společnost se musí řídit racionalitou, nikoliv hysterií.

Na jaká další témata ODS zapomněla?

Určitě na zdravotnictví, o tom nás čeká velká debata. Také se musíme více věnovat důchodové reformě. Netýká se to ale jen jedné politické strany, musíme nalézt řešení na širší bázi.

Kromě šéfky TOP 09 vystoupili na kongresu ODS předsedové KDU-ČSL Marek Výborný a hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Jsou vám nejbližší lidovci, kteří také kladou důraz na konzervativní hodnoty?

Mně osobně bylo politicky i lidsky nejbližší vystoupení Marka Výborného. O spolupráci jednáme, třeba v Ústeckém kraji jsme s KDU-ČSL na kandidátce.

Co společný postup před volbami do Poslanecké sněmovny v příštím roce?

Nechci cokoliv předznamenávat. Zatímco na Ústecku jsme se domluvili, v jiných regionech je situace odlišná. Samozřejmě budeme také sledovat, kdo se příští týden stane novým předsedou lidovců.

Na kongresu ODS zaznívalo, že do dvou let budete sestavovat vládu. Už víte, jak uskupení ANO sebrat voliče?

Na volebních výsledcích se projeví problémy, které má Andrej Babiš kvůli svému konfliktu zájmů. Navíc až dosud těžil z mimořádně příznivé ekonomické situace. Jakkoliv si tento bonus nezasloužil, umožnil mu ohromné rozdávání jeho voličům. Obávám se ale, že léta hojnosti se chýlí ke konci. Nedivil bych se, kdyby ANO do sněmovních voleb spadlo na dvacet procent.

Co udělá ODS proto, aby dosáhla na výsledek od patnácti procent nahoru?

O tom byl přece celý náš kongres. Petr Fiala například řekl, že bude navštěvovat všechny regiony a vysvětlovat lidem náš program. Samozřejmě to musíme dělat všichni, celá strana. Čekají nás dva volební roky. 

Alexandr Vondra (58)
Je bývalý disident a signatář Charty 77. Po 17. listopadu 1989 se podílel na založení Občanského fóra. Na začátku devadesátých let se stal zahraničně-politickým poradcem tehdejšího prezidenta Václava Havla. V letech 1997 až 2001 byl velvyslancem v USA. V prosinci 2006 vstoupil do ODS, do té doby byl nestraník. V roce 2006 působil několik měsíců ve funkci ministra zahraničních věcí a poté až do května 2009 coby místopředseda vlády pro evropské záležitosti v druhé vládě Mirka Topolánka. Od července 2010 do prosince 2012 byl ministrem obrany ve vládě Petra Nečase a v letech 2006 až 2012 také zasedal v horní komoře parlamentu jako senátor za Litoměřicko. Od loňského roku je poslancem Evropského parlamentu.