ODS zřejmě nepodpoří rozpuštění Sněmovny

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) Zdroj: ctk

Poslanci ODS v úterý zřejmě nepodpoří rozpuštění Sněmovny. Podle místopředsedkyně strany Miroslavy Němcové jim vedení doporučilo hlasovat pro, pokud budou schváleny některé zákony. A to se nestalo, dodala Němcová. Vedení ODS ale v názoru není jednotné.

Místopředseda Jiří Pospíšil řekl, že rozpuštění podporuje, pořídí se ale většinovému názoru. I bez poslanců ODS by pro rozpuštění Sněmovny mohlo být potřebných 120 hlasů, protože podle dřívějších informací návrh podpoří poslanci ČSSD, TOP 09 a KSČM, kteří mají dohromady 122 hlasů.

Úřadující předseda Martin Kuba po jednání výkonné rady řekl, že konečné rozhodnutí padne až v úterý na jednání klubu. Podle něj je ale názor ODS už delší dobu stejný. ODS je podle něj ochotna podpořit předčasné volby, ale chce slyšet, kdy budou schváleny některé zákony, které jsou teprve nyní odesílány ze Sněmovny do Senátu.

Němcová před jednáním výkonné rady ODS novinářům řekla, že širší vedení strany dnes zřejmě nebude poslancům doporučovat, jak mají v úterý hlasovat. „Výkonná rada už minule sdělila svůj názor, že pokud budou odhlasovány zákony, na kterých nám záleží, že by jim doporučila hlasovat pro. Legislativní proces uzavřen není, takže pro poslance je to jednoznačné sdělení,“ řekla.

Připomněla také, že ODS žádala o to, aby schůze k rozpuštění Sněmovny byla přerušena až do 3. září tak, aby se poslanci mohli případně vypořádat i s tím, pokud by Senát některé předlohy vrátil. Většina poslanců ale s návrhem ODS v pátek nesouhlasila. „Takže už si myslím, že žádné jiné doporučení dávat nebudeme,“ dodala Němcová.

Pospíšil: Jsem pro rozpuštění, ale podřídím se

Pospíšil uvedl, že on osobně je pro rozpuštění Sněmovny. „Na druhou stranu budu respektovat většinový názor ODS, takže uvidíme, jak debata dopadne,“ uvedl. Pokud by poslanci ODS měli volné hlasování, podpořil by rozpuštění dolní komory.

Předseda poslaneckého klubu Marek Benda předpokládá, že poslanci budou hlasovat jednotně. Jak budou hlasovat, bude podle něj jasné až po úterním jednání poslaneckého klubu, které začne v 11:00.

Výkonná rada ODS dnes diskutovala o pravidlech, podle kterých bude sestavovat kandidátky. Podle Kuby budou o nominacích rozhodovat členové jako obvykle na místních, oblastních a regionálních úrovních, ale do jejich závěrů bude moci zasáhnout grémium strany.

Němcová už dříve řekla, že by chtěla, aby vedení mělo větší vliv na to, kdo bude na předních místech kandidátek v jednotlivých regionech. Dnes řekla, že tento názor bude před kolegy z krajů obhajovat. Podle Pospíšila by kandidátní listiny měly být výsledkem dohody mezi vedením a regiony. „Nemělo by to rozhodovat jen grémium, na druhé straně není možné nechat kandidátky jen v rukách regionálních orgánů,“ uvedl Pospíšil.

Proti většímu zásahu centrálního vedení je místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati. Před výkonnou radou novinářům řekl, že by kandidátky měly být sestavovány stejně jako v minulých letech. „Myslím si, že je pořád čas na to, abychom sestavovali kandidátky podle stanov,“ poznamenal.