ODS ztrácí jistotu. Její poslanci by mohli pomoci nové vládě

Předseda vlády Jiří Rusnok ve studiu České televize, kde 4. srpna vystoupil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.

Předseda vlády Jiří Rusnok ve studiu České televize, kde 4. srpna vystoupil v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Zdroj: ctk

Občanští demokraté ztrácejí svou jistotu, se kterou odmítají Rusnokův kabinet. Jen pár dní předtím, než si premiér přijde do sněmovny pro důvěru, se objevují ve straně hlasy, které mohou znamenat pro Rusnoka šanci na vylepšení skóre.

Kabinet vzešlý z vůle prezidenta Miloše Zemana třeba neodsuzuje poslanec Tomáš Úlehla. Podle informací deníku E15 by v ODS mohla být až pětice nejistých poslanců. „Grémium i členové poslaneckého klubu budou určitě velmi pečlivě zvažovat veškeré možné varianty, které by mohly při hlasování o důvěře nastat, takže definitivní rozhodnutí učiním rozhodně až před hlasováním,“ prohlásil poslanec.

ODS se až dosud tvářila jako strana, která jistě a jednotně řekne vládě ne. Váhající poslanec je proto nečekaným překvapením. Úlehlovi sice na Rusnokově vládě vadí personální výměny v podnicích se státní účastí, chce si ho ale poslechnout. „Pokud předloží relevantní argumenty, zvýší tím šanci na získání důvěry pro jeho atypicky, až nestandardně nominovanou vládu,“ říká.

Boj o důvěruBoj o důvěru

Poslanec Tomáš Úlehla už rebeloval loni na podzim v době schvalování daňového balíčku. Sněmovnu kvůli neshodám s vedením strany tehdy opustili poslanci Fuksa, Šnajdr a Tluchoř, Úlehla ale srazil paty.

Polepšeným rebelem je i pražský poslanec Jan Florián. Jak se ale zachová při hlasování o důvěře vládě, dosud tají. Florián ale patří ke kritikům Petra Nečase. Jeho domovskou organizací je buňka v Praze 10, kde dres ODS v zastupitelstvu nosil i podnikatel a šedá eminence strany Tomáš Hrdlička. Poslanec Boris Šťastný, také z organizace v Praze 10, je už ale dopředu o hlasování rozhodnutý. „Budu hlasovat jednotně s klubem ODS,“ řekl.

Autor je redaktorem týdeníku Euro